Fas polisinden göçmen katliamı: 37 ölü

28.06.2022 - 12:43
Haberi paylaş

Fas’tan İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Melilla kentine 24 Haziran’da geçmeye çalışan göçmenlerle güvenlik güçleri arasında arbede ve izdiham yaşandı. Fas polisinin göçmenlere ateş açması sonucu en az 37 kişi öldü.

Melilla'daki Fas-İspanya sınırında 24 Haziran sabahı yaşanan olayda, Fas tarafındaki yaklaşık 1500 göçmen 10 metre uzunluğundaki dikenli tel örgülerin olduğu sınır hattından geçmeye çalıştı, geçişe müdahale eden polisler, kitleye ateş açtı, 37 kişiyi öldürdü. Göçmenlerden 133'ünün Melilla'ya geçtiği, hem Fas, hem de İspanya tarafında çok sayıda yaralı olduğu açıklandı.

Ölü sayısı 37, yaralılar var

Fas yetkilileri ölü sayısını 18 olarak açıkladı ancak İspanya merkezli sivil toplum örgütü Caminando Fronteras 37 göçmenin öldürüldüğünü belirledi.

Caminando Fronteras'ın Sözcüsü Helena Maleno, sınırdaki dikenli tel örgülerden atlayıp İspanya tarafına geçmeye çalışan göçmenlerden Fas tarafında ölenlerin sayısının 18 değil 37 olduğunu, halen ağır yaralıların olduğunu, ölü sayısının daha da artabileceğini açıkladı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Maleno, "Melilla'daki trajedide 37 kişinin öldüğünü biliyoruz. Bu nihai sayı değil, daha da artabilir" dedi.

Fas İnsan Hakları Birliği (AMDH) temsilcileri en az 29 can kaybı olduğunu söyledi. Sosyal medyada, Fas'ın Nador kentinde yerde yatan göçmenlerin görüntüleri paylaşıldı.

Podemos, yaşanan olayları eleştirdi

İspanya’daki koalisyon hükümetinin küçük ortağı Unidas Podemos ile Podemos'dan ayrılan bazı siyasetçilerin kurduğu Mas Pais partileri, Fas yönetimini övdüğü için Başbakan Pedro Sanchez'i eleştirdi.

Podemos'un lideri ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Diaz, “Melilla'dan gelen görüntülerden şok oldum. Haksız yere hayatlarını kaybeden tüm insanların yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaşananların ne olduğu açıklığa kavuşturulmalıdır. İnsan haklarına saygılı bir göç politikasına her zaman destek vereceğim” dedi.

Ana muhalefetteki Halk Partisi de Melilla'da yaşananlarla ilgili her şeyin şeffaf bir şekilde araştırılmasını istedi.

Fas ve İspanyol örgütlerden göçmen katliamına dair açıklama: Katil, Fas-İspanya göç anlaşması

Fas ve İspanyol insan hakları örgütleri de konuyla ilgili ortak açıklama yayımladı. Fas İnsan Hakları Örgütü (AMDH), İspanya merkezli “Caminando fronteras/Sınırlarda yürümek”, Attac Maroc, Savunmasız Durumdaki Göçmenlere Yardım Derneği ve Fas Sahraaltı Toplulukları Kolektifi imzalarıyla yayımlanan ortak açıklamada, “Katil, İspanya-Fas göçmenlik anlaşmasıdır” denildi.

"Trajik olaylar, güvenlik temelli göç politikalarının başarısızlığının şiddetli bir hatırlatıcısıdır" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bu genç Afrikalıların ‘Avrupa Kalesi’ sınırlarında ölmesi, Fas ve İspanya arasındaki göç konusundaki güvenlik iş birliğinin ölümcül doğası hakkında bizi uyarıyor. Cuma günü 24 Haziran'da yaşanan trajedinin koşulları birkaç haftadır mevcuttu. Nador ve bölgesindeki göçmen topluluklara yönelik gözaltı kampanyaları, kamplara baskınlar ve zorla yerinden etmeler bu dramın önceden habercisiydi. Mart 2022’de Fas ve İspanya arasında göç alanında güvenlik işbirliğinin yeniden başlaması, iki ülke arasındaki koordineli eylemlerin çoğalmasının doğrudan bir sonucu olmuştur."

Bültene kayıt ol