Elon Musk teknoloji peygamberi değil, bir tirandır

11.05.2022 - 11:25
Haberi paylaş

Elon Musk, “asi milyarder” havalarında poz verirken diğerleri gibi olmadığını göstermeye çalışıyor ama o da aslında gücü ele geçirir geçirmez tirana dönüşen, diğerlerinden hiçbir farkı olmayan bir parazit.

Tesla ve SpaceX’in CEO’su olan Musk’ın serveti 203 milyar sterlin civarında. Musk’ın babası Zambiya’da bir zümrüt madenine sahipti. Hatta bir keresinde, o yıllardan bahsederken şöyle demişti; “O kadar çok paramız vardı ki, kasamızı kapatamıyorduk.” 

Babasından devraldığı servetini, 2000’lerin başında yaşanan “dot com” olayı sayesinde büyüttü. Sonunda dot com balonu patlamış ve NASDAQ’daki hisseleri büyük değer kaybına uğrayan teknoloji şirketleri 1,7 trilyon doların aniden buharlaşıp gitmesine sebep olmuştu. Ama birileri de bu sayede süper zenginlere dönüştü. Musk o dönemde Zip2 adlı bir içerik sağlayıcı kurmuş ve bunu 300 milyon dolara satmayı başarmıştı. 

Zambiya, kendisini Musk gibi sömüren sermayedarların elinde büyük acılar çekti. Oğlunun da babasından bir farkı yok; işçilerinin haklarına göz dikmeye dayalı bir yol izliyor. Servetine servet katmasını sağlayan Tesla işçilerini ezerken, fabrikalarında sektör ortalamasının iki katı kadar iş kazası yaşanmasına yol açtı. Tüm işçilerine, ücretler ve çalışma koşulları hakkında konuşmaları halinde yaptırım uygulayabileceği bir gizlilik anlaşması imzalatıyor; düşük ücret politikası dayatıyor; az sayıda işçiyi uzun saatler boyunca çalıştırıyor ve sendikalaşmalarına engel oluyor. 

Güya bizim tarafımızda; toplum için çabaladığına, serbest piyasayı aşmaya çalıştığına, evsiz kalıp arkadaşında yaşamaya başladığına dair bir masal anlatıp duruyor. Oysa gerçekler onun, insanlığın hayrına değil zararına olduğunun kanıtıdır. Bunlar da yetmezse hatırlatalım; pandemide işçilerini çalıştırmaya devam etti, çocukların salgına bağışık olduğunu iddia etti, siyah işçilerine ırkçı tutumlarla karşılık verdi.

Şimdi de gözünü Twitter’a dikti. İfade özgürlüğü ortamı yaratmak için geldiğini söylüyor ama servetini büyütürken herkesten bolca veri toplayacağını, Twitter’ı kripto para piyasalarını yönlendirmek için kullanacağını tahmin edebiliyoruz. Hatta tüm muhalif sesleri susturmaya da çalışabilir. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol