Nakba ve dayanışma: Yüz binlerce kişi Filistin için sokakta

16.05.2021 - 11:31
Haberi paylaş

İsrail’in Batı Şeria’daki şiddeti ve Gazze’ye yönelik ölümcül askeri saldırıları üzerine dünyanın dört bir yanında eylemler yapılmaya devam ediliyor. 15 Mayıs Cumartesi günü için yapılan büyük miting çağrıları aynı zamanda Nakba Günü’ne denk geldi. İsrail’in kuruluşu Filistinliler tarafından Nakba yani Büyük Felaket olarak geçiyor.

Filistinle dayanışma eylemlerinin en büyüğü 100 bin kişinin katıldığı Londra’da gerçekleşti. Nüfusun büyük çoğunluğunun aşılanmasının ardından pandemi önlemlerini neredeyse tamamen kaldırılmasıyla birlikte Londra ilk büyük gösteriye şahit oldu.

Filistin Dayanışma Kampanyası, Savaşı Durdurun Koalisyonu ve Nükleer Silahsızlanma Kampanyası’nın yaptığı çağrıyla İsrail Büyükelçiliği önüne yürüyen kitlelere Corbyn de bir konuşma yaparak seslendi. "Evinizin gözünüzün önünde bombalandığını, içerideki ailenize yardım edebilmek için hiçbir şey yapamadığınızı hayal edin.” diyen Corbyn, Gazze ablukasının ve yasa dışı İsrail yerleşimlerinin kaldırılmasını istedi. Londra'nın yanı sıra Birmingham, Coventry, Birston, Cardiff ve Edinburgh gibi kentlerde de eylemler düzenlendi.

Paris'te yüzlerce gösterici, İsrail'in Gazze ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları karşısında Filistin'e destek için Barbes Meydanı'nda toplandı. Yürüyüş hem pandemi nedeniyle hem de önceki yıllarda sinagoglara yönelik ırkçı saldırıları nedeniyle mahkeme kararıyla yasaklanmıştı. Eylemcilere bibergazı ve tazyikli suyla saldıran polis çok sayıda göstericiye para cezası kesti. Öte yandan Lyon ve Marseille kentlerinde birkaç yüz kişilik barışçıl gösteriler gerçekleşti. 

Madrid'de, çoğu Filistin bayraklarına sarılmış gençlerden oluşan yaklaşık 2 bin 500 kişi, şehir merkezindeki Puerta del Sol meydanına "Bu bir savaş değil, soykırım" sloganlarıyla yürüdü. 

Yunanistan’da İsrail Büyükelçiliği’ne yürüyen kalabalıklara da polis müdahale etti. 

Irak, Lübnan, Ürdün’de de onbinler Nakba gününde Filistin için yürüdü.

İtalya’da sendikalı liman işçileri, İsrail'e silah sevkiyatı için Livorno Limanı'na gelen "Asiatic Island" adlı gemiyi yüklemeyi reddetti. Filistin halkının yanında olduklarını ilan eden otonom sendikanın üyeleri bir de gösteri örgütleyerek dayanışmasını gösterdi. Ancak liman yönetimi gemiyi sendika üyesi olmayan diğer işçilere yükletti ve gemi maalesef yola çıktı. 

İsrail’de barış eylemleri

Perşembe günü olduğu gibi Cumartesi günü de İsrail’in birçok şehrinde Araplar ve savaş karşıtı Yahudiler sokaklara indi. Arap mahallerinde de binlerce kişi Filistin bayraklarıyla yürüyüşler gerçekleştirdi.

Arap ve Yahudi aktivistlerin ortak platformu Standing Together ise 100’den fazla noktada ateşkes ilan edilmesi talebiyle sokaklardaydı.

Bültene kayıt ol