Doğu Avrupa'da savaş mı?

29.04.2021 - 11:38
Haberi paylaş

Rusya'da mücadele yürüten Sosyalist Akım'ın, Ukrayna'daki askeri gerilim ve sıcak çatışma olasılığı üzerine devrimcilerin görevlerini de kapsayan analizi.

Güneydoğu Ukrayna'daki silahlı çatışma, bir kez daha "sıcak" aşamaya girme riskini taşıyor. Ukrayna, Avrupa ve muhalif Rus medyası, Rus hükümetini Ukrayna sınırındaki silahlı kuvvetlerini işgal amacıyla konuşlandırmakla suçladı.

Hükümet yanlısı Rus medyası ise Ukrayna ve NATO'yu, tanınmayan Donetsk ile Luhansk cumhuriyetleriyle ateşkesi bozma hazırlığı yapmakla suçluyor.

Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Komutanlığı (EUCOM), Rus birliklerinin hareketi nedeniyle orduyu maksimum alarm durumuna getirdi.

Ukrayna: İki emperyalizm arasında

Rusya, Ukrayna'nın güneydoğusundaki savaşın devam etmesinden yararlanıyor, çünkü uzayan çatışma Ukrayna'nın resmen NATO üyesi olmasına ve Avrupa Birliği'ne katılmasına izin vermiyor. Ukrayna bu ittifaklara katılırsa, kendi arka bahçesinde Rusya'ya karşı büyük bir tokat olacaktır, bu ona bağımlı diğer devletler için örnek teşkil edebilir ve zincirleme bir reaksiyonu tetikleyebilir.

ABD ve NATO, Ukrayna'yı kendi çıkar alanlarına sokması için Kremlin'e baskı yapmaya çalışıyor. Amerikan emperyalizmi açık ara dünyanın en güçlüsü: Son 7 yılda, Ukrayna'daki Rus sermayesinin yerine büyük ölçüde kendi sermayesini geçirdi. Ukrayna egemen sınıfı ekonomik yardım ve siyasi Batı tarafından destekleniyor. Kiev yönetimi IMF dahil Batı'dan ekonomik destek alıyor. Ukrayna ordusu Avrupalı ​​"meslektaşlarından" yardım alıyor - bunların hepsi Ukrayna'yı bağımlı bir konuma getiriyor.

Ancak Rusya'nın başkentinin bugün Ukrayna'da hiçbir etkisinin olmadığını ya da sadece işgal altındaki güney ve güneydoğudaki topraklarda olduğunu varsaymak büyük bir hata olur.

Rus emperyalizmi, Ukrayna'yı borçları, kredileri, yatırımları, düşük göçmen işçi ücretleri, askeri ve uluslararası anlaşmalar ile kültür ve dil hakları açısından etkilemektedir. Rus emperyalizmi, Ukrayna'nın bağımsız gelişimini engellemek için elinden geleni yapıyor.

Ukrayna, iki emperyalizm tarafından parçalandı - "Doğu" ve "Batı."

Uluslararası çatışma

Rusya solunda, Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki silahlı çatışmalarda, Ukrayna'nın Rusya kadar suçlu olduğu fikri hakim. Rusya'daki solun çoğu, LPR ve DPR'nin (Donestsk ve Luhansk'taki Rus ayrılıkçı cumhuriyetleri) "zayıf" taraf olduğunu, Ukrayna'nın ise "güçlü" taraflardan biri olduğunu varsayıyor. Bu tutum, çatışmanın tarihsel olarak ezen ve ezilen uluslar arasında olduğunu görmezden geliyor.

Savaşın başlamasından yedi yıl sonra, Rusya Federasyonu kontrolündeki ayrılıkçı oluşumlara askeri destek sağlıyor ve güneydoğu Ukrayna'daki savaşa doğrudan karıştığına dair kanıtlar var. Rusya, bağımsızlık referandumu öncesi Kırım'daki askeri varlığını da saklamıyor.

Rus emperyalizminin bugün kazandığı zafer, gelecekte Ukrayna'nın büyük toprak kayıplarına yol açabilir. Muhtemel olmasa da, en kötü senaryo bağımsız devleti kaybetme tehdididir.

Her iki sonuç da gerici sonuçlara yol açacak: Rus yönetici sınıfının güçlenmesi ve saldırganlığının artması, uluslararası ölçekte daha fazla Rus etkisi.

Daha da kötü bir sonuç, Ukrayna'da etnik gruplar arasındaki kavganın artması olacaktır. Bu, Rusça ve Ukraynalı konuşanlar arasında kitlesel çatışmalara yol açabilir.

Öte yandan Ukrayna yönetici sınıfının kazanacağı bir zafer, yalnızca gerici konumunu pekiştirecek ve yeni bir Ukrayna milliyetçiliği dalgasını besleyecektir. Bu aynı zamanda Ukrayna'da Batı emperyalizminin hegemonyasının daha da sağlamlaşmasına da yol açabilir.

Solun görevleri

Biz Rus sosyalistleri olarak Ukrayna solunun temsilcileri değiliz, ancak yapılması gerekenleri ortaya koymaya çalışacağız.

Emperyalist devletler içindeki sol hareketlerin temel rolü - asıl düşman her zaman içeride olduğu için - ülke içinde emperyalizme karşı çıkmaktır. Ancak, "Doğu'dan" ve "Batı'dan" gelen her iki emperyalizm de, herhangi bir zamanda hangisinin az veya çok güce sahip olduğuna bakılmaksızın gericidir.

Ukrayna solu ikili bir meydan okumayla karşı karşıya. Birincisi, ülkeyi hem "Doğu'dan" hem de "Batı'dan" bölen emperyalist güçlerle savaşma ihtiyacı; ve her ikisinin de Ukrayna'daki hakimiyetini güçlendiren kendi hükümetine karşı mücadele. İkinci olarak, askeri genişlemeye karşı çıkma ihtiyacı - askeri genişleme sadece uluslararası çatışmanın büyümesine değil, aynı zamanda şovenist ve faşist güçlerin büyümesine, kültürel baskıya ve muhtemelen Ukrayna egemenliğinin kaybına da yol açabilir.

Ukrayna, ancak Kiev'deki mevcut hükümetin devrilmesi ve onun yerine demokratik bir işçi hükümeti işbaşına getirilmesiyle emperyalist etkiden kurtulabilir ve halkı her türlü silahlı saldırganlıktan koruyabilir.

Ukrayna, Rusya ve Batı burjuvazisi bu çatışmayı trajik sonuçlar yaratmadan çözemez. Kapitalistlerin sorumluluğu altında sonuç daha kanlı bir çatışma olacaktır. Yalnızca, etnik sınırların ötesinde ve emperyalizme karşı birleşik işçi sınıfının gücü bir çıkış yolu açabilir.

Sosyalist Akım, Rusya Federasyonu

Bültene kayıt ol