Kaşıkçı cinayeti raporu: Katil prens!

26.02.2021 - 09:35
Haberi paylaş

Bloomberg 2018’de İstanbul’da Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda işlenen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili istihbarat raporu hakkında kaynaklara dayandırdığı bir haber yaptı. Rapor Kaşıkçı'nın öldürülmesinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın (MBS) onayıyla gerçekleştiğine işaret ediyor.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI) tarafından hazırlanan rapor MbS’nin sadece onay vermediğini bizzat cinayet talimatını verdiğini ortaya seriyor. 

Rapor uzun bir süre önce hazırlanmış olmasına rağmen Trump iktidarı Suudi Arabistan rejimiyle sıkı fıkı ilişkileri sürdürmüş, Suudi rejiminin bölgesel hegemonya kurması için Katar’dan Yemen’e kadar estirdiği terörü teşvik etmiş ve bu terörü ABD’nin bölgesel çıkarları için kullanmıştı. Bu raporun sümen altı etmesi anlamına gelmişti.

ABD’de yeni başkan Biden ise Trump’ın dış politika yaklaşımından bütünüyle farklı bir yaklaşımı devreye sokacağını göstermişti. Bu, ABD’nin daha yumuşak bir dış politika uygulayacağını değil sert dış politikasını doğrudan kendi askeri gücüne bağlı olarak uygulayacağını gösteriyor.

Nitekim Kaşıkçı cinayeti raporuyla birlikte aynı anda iki önemli hamle daha geldi Biden yönetiminden: Birisi Rusya’ya karşı yaptırımlar. Biden’ın gerekçesi Rusya’da muhalefet sözcüsü lideri Aleksey Navalnıy. Biden yönetimi, Rus muhalefet lideri Aleksey Navalnıy'in hapse atılması nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Trump döneminde Rusya’ya uygulanan yaptırımların yeni yönetim tarafından ağırlaştırılarak devam ettirilmesi gündemde.

Bir diğer gösterge ise Biden’ın, Msb’yle değil Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’le telefon görüşmesi yapması ve İran’a karşı alacakları tedbirleri Kral’la konuşması. 

Bölgesel diktatörlükleri işine yaradığı ölçüde destekleyen işine yaramadığını düşündüklerini devre dışı bırakan ABD’nin istihbarat servislerinin hazırladığı rapor, sadece Suudi Arabistan veliaht prensin katilliğini değil aynı anda ABD’nin iki yüzlülüğünü de gösterecek.

Bültene kayıt ol