Myanmar: İşçiler darbeye karşı sokakta

09.02.2021 - 08:34
Haberi paylaş

Öğretmenler, kamu çalışanları, bankacılar, avukatlar, hemşireler, sanayi işçileri... Myanmar’da greve çıkan binlerce işçi, darbeci generalleri yenmek için sokakta.  

Darbeyle yönetime el koyan generallare karşı protesto eylemleri büyürken, polis TOMA'larla gösterici saldırıyor. Fakat kararlı kitleler dağılmıyor.

Darbe karşı eylemlerin dördüncü gününde ordunun ülke genelinde toplanma ve gösteri yasağı getirmesine rağmen bir kez daha on binler sokağa indi. Askerler bu sefer plastik ve gerçek mermilerle kalabalığa müdahale etti. Başkent Naypyidaw'de dört gösterici hastaneye kaldırılırken başından vurulan bir kadın eylemci ağır yaralandı.

Sadece Yangon şehrine ait bir kasabada 1000 kadar öğretmen şehir merkezine yürüyüş gerçekleştirdi. Aktivistler, işçilere işe gitmeme çağrısı yaptılar. 

Darbeci yönetimin interneti engellemesi grev çağrılarının duyurulmasında zorluklar yaratsa da binlerce işçi işlerini bırakarak eylemlere katıldı. 

Mısır devriminde de kitle gösterileri zamanla grevleri tetiklemiş, grevler özellikle orduya ait fabrikalara sıçradıktan sonra diktatör devrilmişti. Myanmar ordusu da Mısır ordusu gibi tütünden biraya, hazır giyimden demir-çeliğe kadar birçok alanda şirketleri bulunan bir yapı. Hatta bankaları da bulunuyor. Orduya ait olan veya ordunun hisselerinin bulunduğu bu işletmelerde on binlerce işçi çalışıyor.

Myanmar’da darbeye karşı direniş

Bültene kayıt ol