Brezilya’da ırkçı cinayete öfke

21.11.2020 - 16:31
Haberi paylaş

Bir siyah yurttaşın süpermarket önünde güvenlik görevlileri tarafından öldürülmesinin üzerine protestolar başladı.

19 Kasım'da ülkenin güneyindeki Porto Alegre'deki bir Carrefour mağazasının iki güvenlik görevlisi, 40 yaşındaki Joao Alberto Silveira Freitas’ı döverek ölümüne sebep oldu.

Kasa sırasındaki bir tartışmanın ardından gerçekleşen cinayet üzerine, biri askeri inzibata mensup iki güvenlik görevlisinin gözaltına alındığı ve kasten adam öldürme suçundan soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Brezilya’da 20 Kasım, Siyah Farkındalık Günü. Bunun bir gün öncesinde Freitas’ın öldürülmesi, bütün ülkede gösterilere yol açtı.

Carrefour’un Brezilya’daki mağazalarının bir an önce kapatılmasını talep eden protestocular, girdikleri marketlerde "Bizi öldürmeyi bırakın" şeklinde slogan attı, “Carrefour’dan alışveriş yapmayın, öldürülebilirsiniz” yazılı dövizler taşıdı. Başkent Brasilia’daki eylemlerde “Beyaz olmaktan utanıyoruz” pankartları açıldı.

Irkçı devlet başkanı Bolsonaro’nun yardımcısı olan emekli asker Hamilton Mourão, cinayetin ırkçılıkla alakası olmadığını, Brezilya’da ırkçılığın olmadığını öne sürdü.

Oysa ki Brezilya’da ırkçılığın köklü bir geçmişi var. Ülke, 1888’de Amerika kıtasında köleliği en son kaldıran yer olmuştu. 2019 yılında Brezilya polisi, ABD’dekinin 6 katı kadar insan öldürdü ve bunların çoğunluğu siyahlardı.

Bültene kayıt ol