Polonya’da kürtaj yasağına karşı binlerce kadın sokağa çıktı

26.10.2020 - 19:57
Haberi paylaş

Polonya’da sağcılar tarafından tekrar gündeme getirilen ve daha da katılaştırılan kürtaj yasasının ardından kadınlar sokaklara döküldü. 

Perşembe günü sokağa çıkan kadınlar, ilk önce başbakan yardımcısı ve sağcı PiS ideoloğu Jarosław Kaczyński’nin Warsaw’daki evinin önünde buluştu. Kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullanan polis 15 kişiyi gözaltına aldı. 

22 Ekim'de başlayan eylemler haftasonu da devam etti. Kadınlar eylemlerde “özgürlük”, “eşitlik” ve “kadın hakları” sloganları attı. Eylemler sadece Warsaw ile sınırlı kalmayıp Krakow, Wrosclaw, Szczecin ve Katowice gibi diğer büyük şehirlere de yayıldı. 

Polonya, Avrupa devletleri arasında en katı kürtaj yasasına sahip ülke. Geçtiğimiz perşembe günü yeniden tasarlanan kürtaj yasasına ise kürtaj şartı olarak ancak fetüsün ciddi hasarlı olması şartı eklendi. Fetüsün hasarlı olduğu durumda hamileliğin sonlandırılması, 19. Yüzyılda Nazilerin uyguladığı öjenik (üstün ırk yaratma) uygulamalarına benzetiliyor. Yeni çıkarılan yasa, bireyin hayatını korumanın, başkasının hayatını korumaktan geçtiği gerekçesiyle sağcı hükümet tarafından savunuluyor. 

Polonya’nın kürtajı yasaklayan yasasından dolayı birçok kadın Polonya dışında kürtaj yaptırmak zorunda kalıyor. Polonya’daki kadın örgütleri, yer yıl ortalama 200,000 kürtajın yasadışı şekilde veya başka ülkelerde uygulandığını belirtiyorlar

Bültene kayıt ol