Irak: Ayaklanmanın yıldönümünde gösteriler

26.10.2020 - 16:49
Haberi paylaş

Irak'ta 1 yıl önce gerçekleşen ayaklanmanın yıldönümünde göstericiler yeniden sokağa çıktı. 

25 Ekim 2019'da Irak'ın başkenti Bağdat'ta sokağa çıkan üniversite mezunu işsiz genç erkekler, eşitliğe ve elektrik, su gibi temel hizmetlerin halka sunulmamasına karşı iş ve eşitlik talebiyle gösteri yapmıştı.

İşsiz gençlerin eylemi Irak'ta mezhep bölünmelerini aşan bir karaktere bürünmüştü. Haftalarca süren hükümet karşıtı barışçıl gösteriler, Irak polisi ve ordusunun sert müdahalesiyle çatışmalara ve barikat savaşlarına dönüşerek Irak'ın birçok şehrine yayılmıştı. Kadınların ve yoksulların kitlesel olarak katıldığı hareket, şiddetli devlet terörü ve koronavirüs salgınıyla birlikte dinmişti.

Yıldönümünde mücadele

Bir yıl sonra göstericiler, rejime, Irak'ı yöneten elitlere karşı Bağdat'ta sokağa çıktı. Sabah saatlerinde hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'ye yürümek isteyen göstericiler, polisle çatıştı. 70 gösterici yaralandı. Akşam saatlerinde protestocular yine Tahrir Meydanı'na geldi ve eyleme devam etti.

Babil kentinde ise protestocular, Babil İl Meclisi Eski Başkanı Raad el-Cuburi'nin evini ateşe verdi. Kalabalığı dağıtmak için güvenlik güçleri havaya ateş açtı.

25 Ekim yıldönümünde, 1 göstericinin polis kurşunlarıyla hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Geçen yıl yapılan barışçıl protestolara yapılan devlet müdahalesi sonucu 600 eylemci öldürülmüş, 20 bini ise yaralanmıştı. 

Irak'ta devlet şiddetine rağmen yozlaşma, ekonomik kriz ve eşitsizlik, salgına rağmen yeniden kitle gösterilerinin başlamasına neden olmuş gözüküyor.

Bültene kayıt ol