Almanya: Pandemi döneminde faşist tehdit

06.05.2020 - 09:01
Haberi paylaş

Almanya'da içinde faşistlerin de yer aldığı sağ popülist/ırkçı AfD (Almanya için Alternatif) Partisi'nin yükselişi, yeraltı Nazi örgütlerinin faaliyetlerinin tırmanmasını beraberinde getirdi.

Şubat ayında Hanau'da göçmen kökenlilere karşı gerçekleştirilen katliamdan sonra, şimdi de "Staatsstreichorchester" imzasıyla siyasetçilere, gazetecilere ve savcılara ölüm tehdidi içeren mektuplar gönderildi.

"Devlet Yaylı Sazla Orkestrası" olarak okunan "Staatsstreichorchester" ismi, aynı zamanda "Darbe Orkestrası" olarak da okunabiliyor. İçinde çeşitli ölüm tehditleri ve faşist sloganlar yazılı olan mektuplar iki federal milletvekiline, iki eyalet milletvekiline, bir savcıya, dokuz haber merkezine ve Berlin'de bir hukuk bürosuna gönderildi. Mektuplar hakkında federal savcılık tarafından soruşturma başlatıldı.

"Staatsstreichorchester" yeni bir isim değil. Yaklaşık iki yıldan bu yana bu imzayla aralarında politikacıların, devlet görevlilerinin, sivil toplum kuruluşlarının, hak savunucularının bulunduğu yüzlerce kişiye tehdit mektupları gönderildi. Bu mektuplar, önceden "Nationalsozialistische Offensive" (Nasyonalsosyalist Saldırı), "Wehrmacht" (Nazi Ordusu) ve "NSU 2.0" (Nasyonalsosyalist Yeraltı 2.0) imzalarıyla gönderilen mektuplara çok benziyor. 

"Staatsstreichorchester" imzasıyla gönderilen mektuplarda Yahudilere, engellilere ve hatta çocuklara yönelik kitlesel katliam senaryoları yer alıyor. Yer yer çocuk pornosu görüntülerinin de yer aldığı mektuplar ve e-postalar, "Sieg Heil ve Heil Hitler!" sloganlarıyla sona eriyor. Bu mektupların birinde, 2016 yılında Münih'teki bir alışveriş merkezinde göçmenlere yönelik katliam yapan David S. gibi insanların cesaretlendirilmesinin amaçlandığı bilgisi de yer alıyor.

Nisan 2019'da 31 yaşındaki Andre M., tehdit mektuplarının yazarı olarak gözaltına alındı. Ancak o günden sonra da mektupların arkası kesilmediği için, en az bir failin daha bulunduğu tahmin ediliyor.

Ağustos 2018'de Nazi örgütü NSU davasında kurban ailelerinden birini temsil eden avukat Seda Basay-Yıldız'ın ev adresinde, "NSU 2.0" imzalı bir mektup gönderilmiş, Yıldız'ın kendisi ve küçük kızı ölümle tehdit edilmişti. 15 Ocak 2019'da Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'ne "Nationalsozialistische Offensive" imzalı bir mektup gönderilerek, bombalı saldırı tehdidinde bulunulmuştu. 19 Ekim 2019'da Thüringen'de CDU adayı Mike Mohring'e de "Staatsstreichorchester" imzasıyla ölüm tehdidi içeren bir mektup gönderilmişti. Yine "Staatsstreichorchester" imzasıyla Ocak 2020'de Senegal asıllı Bundestag üyesi Karamba Diaby’e tehdit mektubu yollanmıştı. Diaby’nin ofisi bu tarihte silahlı saldırıya uğramış, ofisin vitrin camları zarar görmüştü.

Bültene kayıt ol