Trump’ın seçim kaygısı halkı tehlikeye atıyor

26.03.2020 - 14:38
Haberi paylaş

New York başta olmak üzere ABD'nin birçok şehrinde salgın yayılırken, Trump halk sağlığını tehdit eden açıklamalara devam ediyor.

Korona salgınının ekonomi üzerindeki etkisinin bir dönem daha başkan seçilme ihtimalini zora sokmasından endişeli olan Trump, “Grip yüzünden binlerce insanı kaybediyoruz. Ama ülkenin şalterini indirmiyoruz. Ekonomide şalteri indirerek, kapatarak bir ülkeyi yok edebilirsiniz” ifadeleriyle halkın sağlığını hiçe sayan açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Başkan Donald Trump’ın da katılımıyla Beyaz Saray’da düzenlenen korona salgınına ilişkin basın toplantısının en önemli konusu New York eyaletiydi.

New York’ta her bin kişiden birinin enfekte olduğunu belirten Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Doktor Anthony Fauci, “Anlaşılır bir şekilde insanlar New York’tan çıkmak istiyorlar. İstatistikler rahatsız edici. Her bin kişiden biri virüse yakalanmış. Bu diğer bölgelerdeki sayının 8-10 katı” dedi.

Daha önce Andrew Cuomo tarfından New York’a yeteri kadar destek vermediği için “Federal Acil Yönetim Ajansı, 400 suni solunum cihazı gönderiyor. 30 bine ihtiyacım varken 400 tane ile ne yapabilirim? Bu durumda ölecek 26 bin kişiyi siz belirleyin çünkü sadece 400 suni solunum cihazı gönderiyorsunuz” ifadeleriyle eleştirilen Trump, basın toplantısında “New York en sorunlu yer. Zor haftalar bekliyor. Vali Cuoma süreci iyi götürüyor. Bu zor dönemin atlatılmasına yardımcı olmak için yetkim dahilinde her çabayı gösterdiğimi bilmenizi isterim” şeklinde konuştu. 

Başkan Trump eyalete 4 bin adet solunum cihazı gönderdiklerini belirtti.

Basın toplantısında Trump’a 15 günlük korona salgınıyla mücadelede alınan olağanüstü önlemlerin uygulanması için belirlenen sürenin sonunda atacağı adımlar soruldu. Sürenin dolmasının ardından acele bir karar almayacağını söyleyen Trump, “Ülkemizde bazı bölgeler diğer bölgelere göre daha erken iş başı yapabilir. Ekonomide yeniden faaliyete hızla geçilmesini istemeyenler var. Bunun beni seçimde yenilgiye uğratmalarına yardımcı olacağını düşünüyorlar” dedi.

Trump’ın bu açıklamasının ardından radikal solcu başkan adayı Bernie Sanders internet üzerinden yaptığı canlı yayında “Koronavirüs teşvik paketi büyük şirketlere değil çalışan insanlara yardım etmelidir. Ekonomik, sosyal, ırksal ve çevresel adalet anlamında ilerlemeli, insan haklarını güvence altına almalı ve bu kapitalizmi sona erdirmeliyiz” ifadeleriyle Trump’ı eleştirdi.

Derleyen: Ezgi Tekin

Bültene kayıt ol