Trump’ın planı kabul edilemez, hiçbir sorunu çözmüyor

29.01.2020 - 16:52
Haberi paylaş

ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin'in işgalini meşrulaştırma ve kalıcılaştırma girişimine tepkiler büyüyor. Barış aktivisti Tayfun Mater'in demeci: 

Trump’ın planı Filistin meselesinde nasıl adım adım geri gittiğimizin açık bir ifadesi. 1967’deki BM kararında sınırları çizilen iki devletli çözümde, Filistin devleti bütün Batı Şeria ve Gazze’yi, ayrıca Kudüs’ün doğusunu kapsıyordu. Ama bu plan Arap Devletleri ve Filistinliler tarafından kabul edilmedi.

90’lı yıllarda Filistin Yönetimi ve İsrail arasında yapılan görüşmelerde anlaşma düzeyi çok daha geri bir noktada başladı. Gazze ve Batı Şeria’da Filistin Ulusal Yönetimi kuruldu, İsrail bazı kasaba ve kentleri Filistin yönetimine devretti. Kudüs ve mülteci Filistinliler konusu görüşülmeye devam ediyordu. Ama hemen ardından gelen Filistinli grupların intihar eylemleri ve İsrail Başbakanının Yahudi bir fanatik tarafından öldürülmesi barış görüşmelerini sonlandırdı.

Daha sonra İsrail devleti Filistinli gruplara karşı acımasız bir terör uyguladı, Gazze’ye defalarca saldırdı. Batı Şeria’da Filistinlilere devrettiği yönetimlerin çoğuna tekrar el koydu. Bütün uluslararası itirazlara rağmen Filistinlilerle arasına duvar ördü, ayrıca Filistin topraklarında Yahudi yerleşimleri yapmaya devam etti. 2000’den itibaren İsrail’deki sol partiler ortadan kalktı, sağ ve aşırı sağ İsrail’i yönetmeye başladı.

Şimdi geldiğimiz noktada, Trump’ın planı elbette kabul edilemez. Hiçbir sorunu çözmüyor. Özellikle Filistinli mülteciler konusu en önemli konu olarak ortada durmaya devam ediyor. 50 milyar dolar vereceklermiş, kim verecek belli değil, Trump bugün var, yarın yok. 

Bizler barış aktivistleri olarak sorunun eşit vatandaşlık temelinde, demokratik ve laik bir devlet çatısı altında çözüleceğini söylüyoruz. Ama reel politika olarak, ortaya çıkan durumlarda, Filistin halkının çıkarına olabilecek adımların atılmasını da önemli ve gerekli görüyorum. 10 yıl sonra tekrar keşke dememek için, masada Filistinlilerin hakları için Filistin yönetimi görüşmelere devam etmeli, terör yöntemleri ile sonuç alınamadığı, alınamayacağı, bütün Filistinli gruplar tarafından kabul edilmelidir.

Tayfun Mater

Filistin halkı işgale boyun eğmeyecek

Filistin halkına “ya öl, ya kabul et” dayatılmaktadır

Filistin’de çözüm; eşit vatandaşlık temelli, demokratik, laik bir devlettir

Bültene kayıt ol