Mısır: Yüzlerce kişi tutuklandı, Mahinur El-Masri kaçırıldı

23.09.2019 - 12:25
Haberi paylaş

İnsan hakları avukatı Mahinur El-Masri, Mısır'ın birçok şehrinde devlet başkanı Sisi'nin istifasını talep eden protestolara yanıt olarak tutuklanan yüzlerce kişiden biri. 

Tanıklara göre, Mahinur El-Masri 22 Eylül öğleden sonrası Kahire'de tutuklanan protestocuların davasını takip etmek için savcılığa gitti ve sokak ortasında sivil polisler tarafından bir minibüse zorla bindirilerek kaçırıldı.

Mısır Ekonomik ve Sosyal Haklar Merkezi, Pazar günü yapılan protestoların ardından 350'den fazla kişinin tutuklandığını duyurdu. Sisi rejimi, Cuma gecesi başlayan gösterilere katıldığından şüphelenilen kişilere ek olarak, politik aktivistleri ve tanınmış muhalif isimleri de gözaltına aldı. 

Sosyalist aktivist Mahinur El-Masri ’nin yanı sıra, muhalefetteki Karama'nın (İtibar Partisi) önde gelen isimlerinden Abdel Aziz el-Husseini’ni de Pazar günü tutuklandı. Ekmek ve Özgürlük Partisi'nden Mamdouh Makram ise Cumartesi günü polis tarafından evinden alınmıştı.

General Sisi'nin baskı rejimi

Mısır'da muhalifler acımasızca eziliyor ve rejim en hafif eleştirileri bile yasak hale getirdi. Her yıl yüzlerce zorla kaybedilme ve işkence vakası yaşanırken, on binlerce siyasi mahkum Sisi'nin hapishanelerinden geçti.

Mahinur El-Masri, 2015'te hakkında açılan bir davadan dolayı darbeciler tarafından tutuklanmıştı. Mahinur ve bir yoldaşı, gösteri yapma hakkını kısıtlayan bir yasayı ihlal ettikleri gerekçesiyle 2017'de Sisi cuntası tarafından tekrar tutuklandı. 2018'in başında serbest bırakılan Mahinur, bu kez Sisi'ye karşı protestolara karşı saldırıda kaçırılıp, tutuklandı.

Ne yapabiliriz?

Mahinur El-Masri, Abdel Aziz el-Hüseyin, Mamdouh Makram ve Mısır'daki tüm diğer siyasi mahkumların derhal serbest bırakılmasını talep eden bir protesto mektubunu Mısır elçiliğine  gönderebiliriz.

Mahinur'a özgürlük! Facebook sayfasından güncellemeleri takip edip paylaşabiliriz.

Bültene kayıt ol