Çekya'da son 30 yılın en büyük protestosu

05.06.2019 - 13:20
Haberi paylaş

Prag'da 120 bin kişi Başbakan Andrej Babiş'in istifası için gösteri yaptı.

Ülkenin en zengin ikinci kişisi olan Babiş'in başbakan olmadan önce Avrupa Birliği (AB) fonlarında yolsuzluk yaptığı ortaya çıkmıştı.

17,4 milyon euroluk AB fonlarını kendisine ve eşine ait şirket aktardığı AB raporuyla tespit edilen Babiş'den bu paranın iadesinin isteneceği haberi Çekya medyasında yer aldı.

Babiş, parlamentoda yaptığı konuşmada bu haberi "Çekya'ya saldırı" olarak niteledi. 

Bunun sonucu, 2018 Nisan'ından bu yana düzenli olarak yapılan Babiş karşıtı protestoların en kalabalığının gerçekleşmesi oldu.

2 Haziran günü Başkent Prag’ın merkezindeki Wenzels Meydanı’nda toplanan protestocular "Utanç, Utanç!" sloganları attı. "Babiş cezaevine" pankartları açıldı. 1989 yılında stalinist rejimin yıkılışından bu yana yapılan en büyük kitlesel protesto gösterisi yaşandı.

1 milyon 200 nüfuslu Prag'da yaşayanların yüzde 10'unun katıldığı gösteri, öfkenin büyüklüğünü ortaya koydu.

Protestoları organize "Demokrasi için milyon dakika" adlı oluşumdan Benjamin Roll eylemde yaptığı konuşmada "Andrej Babiş, bize her hafta onu protesto etmemiz için yeni bir neden veriyor. Biz de bıktık" dedi. 

Babiş'e tepkiler sadece AB fonlarını yağmalamış olması yüzünden değil. Babiş, 1980'lerde stalinist rejimin gizli polis örgütüyle yaptığı işbirliğinden dolayı da suçlanıyor.

Eski bir komünist parti üyesi olan Babiş, 20 yıl içinde ülkenin en zengin 2. kişisi haline geldi. 2017'da yapılan seçimlere sağ popülist Evet partisinin adayı olarak katılan Babiş, AB'ye karşı kampanyayla başbakanlık koltuğuna oturdu.

Bültene kayıt ol