Sudan'da direnen halka saldırı

14.05.2019 - 09:13
Haberi paylaş

Sudan'da Genelkurmay Başkanlığı önünde oturma eylemlerini sürdüren göstericilere ateş açıldı. Bir ordu mensubu ve beş gösterici hayatını kaybetti.

Sudan'da diktatör El-Beşir'in devrilmesinden sonra yönetime Geçici Askeri Konsey el koydu. Halk ise ordu karargahı önünde gösterilerini sürdürüyor.

Protesto hareketinin liderleriyle ordu, geçiş konseyinde kaç asker ve kaç sivilin yer alacağıyla ilgili ve demokratik seçimlere kadar geçiş sürecinin ne kadar süreceğiyle ilgili pazarlıklara devam ediyor.

Dün bu konuda geçici bir uzlaşma zemini yakalandığının duyurulmasından birkaç saat sonra, Genelkurmay önünde oturma eylemine devam eden göstericilere ateş açıldı. Saldırıda beş gösterici ve bir ordu mensubu hayatını kaybetti. Üç ordu mensubu ve çok sayıda gösterici yaralandı.

Geçici Askeri Konsey tarafından yapılan açıklamada, saldırganların "göstericilerin arasına karışan silahlı gruplar" olduğu ve bunların "devrimin hedeflerine karşı oldukları" öne sürüldü.

Eylemlerin çatı örgütü Değişim ve Özgürlük İttifakı ise saldırıyla ilgili eski rejimin kalıntılarını suçladı.

Ancak silahlı saldırıdan önce, Geçici Askeri Konsey'e bağlı güçler de bazı noktalarda göstericilere saldırmış ve barikatları kaldırmıştı.

Silahlı saldırının ardından Nil Caddesi başta olmak üzere birçok yerde eylemciler yolları kapattı.

Bültene kayıt ol