Mozambik, Zimbabve ve Malavi'de büyük bir yıkıma neden olan Idai kasırgası, Güney Yarımküre'nin tarihindeki en büyük kasırga. Aynı zamanda, sermaye sınıfının yarattığı iklim değişikliğinin sebep olduğu aşırı hava olaylarıyla, yoksulların hayatının mahvolduğu olayların sonuncusu.
Fırtına sebebiyle, güneydoğu Afrika'nın bazı bölümlerine, bir yılda düşmesi gereken yağmur miktarı birkaç günde yağdı. En az bin kişi hayatını kaybederken, Idai'nin toplamda 1.7 milyon kişiyi göçe zorlaması bekleniyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü, Idai'nin Güney Yarımküre'nin tarihinde kaydedilmiş en büyük fırtına olduğunu açıkladı. Dünya Gıda Programı, büyük çapta bir insani kriz yaşandığının altını çizerken, özellikle Beira şehrinde tüm iletişim hatırlarının kesildiğini ve altyapının mahvolduğunu aktarıyor.
Dünya'nın Dostları (Friends of the Earth, FoE) Mozambik İklim Adaleti ve Enerji Koordinatörü Dipti Bhatnagar, Beira kentinin %90'ının yok olduğunu, çatılarda sıkışarak yardım isteyen insanların yarattığı görünümün yürek parçalayıcı olduğunu ifade etti.
Kenyalı yazar Shailja Patel, Amerikan çok uluslu petrol ve doğalgaz şirketi ExxonMobil'i hedef alan bir tweet atarak, firmanın iş yaptığı Mozambik'e 300 bin dolar bağışlama kararı aldığını, 2018 yılında 6 milyar dolar kâr eden şirket için bu paranın sadece 7 dakikada elde ettikleri kâr olduğunu aktardı. Kanadalı gazeteci, yazar ve aktivist Naomi Klein da bunu retweet ederek, ExxonMobil'in iklimle ilgili borçlarını derhal ödemeye başlaması gerektiğini söyledi.
Democracy Now'a konuşan Bhatnagar, bu analizlere katıldığını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
"Bu iklim krizini Mozambik yaratmadı. Bizim halkımızın buna katkısı yok denecek kadar az. Ancak iklim krizinin ironisi de bu; onun yaratılmasında hiçbir katkısı olmayanlar, ondan en fazla kötü etkilenenler oluyor. Yani en fakir ve en korunmasız insanlar. Mozambik'te şu an olan bu."
ExxonMobil'in yanı sıra İtalyan Eni ve ABD'li Anadarko firmalarının da Mozambik'in kuzeyinden doğalgaz çıkardığını dile getiren Bhatnagar, bu firmalar yüzünden zaten halkının %70'inin elektriğe erişiminin bulunmadığı ülkede böylesi krizler yaşandığını söyledi ve halkı merkeze alan yenilenebilir enerji için çokuluslu şirketlere karşı mücadele ettiklerini aktardı.