Menbic'te neler oluyor?

29.12.2018 - 07:03
Haberi paylaş

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı askeri harekât öncesi hızlı gelişmeler yaşanıyor. Dün Baas rejimi ordusunun Menbic'e girdiği belirtilirken, ABD Savunma Bakanlığı haberleri yalanladı. Türkiye'den bir heyet ise Rusya ile görüşüyor.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararı sonrası Türkiye destekli gruplar Menbic sınır hattına sevk edilmişti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da “Menbic ilçesine harekât hazırlığı yapılıyor” demişti. Dünkü gelişmelere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ilk yorumu, “Suriye, Menbic’e yönelik psikolojik çalışma içinde” şeklinde oldu. Erdoğan, “Ortada kesinleşmiş bir şey yok” dedi.

Evrensel gazetesi, Menbic'le ilgili yapılan açıklamaları kronolojik olarak derledi:

YPG'den Baas rejimine davet

Türkiye'nin Bab, Azez, Cerablus ve Afrin'de yaptığını Menbic'de de tekrarlayarak Suriye'nin kuzeyini işgal etmeye ve halkını yerinden etmeye çalıştığını söyleyen YPG, Menbic'den daha evvel çektiği güçlerini, Fırat'ın doğusunda IŞİD'e karşı yürüttüğü savaşa aktardığını duyurdu. YPG, "Bununla bağlantılı olarak, aynı yurdu, ulusu ve sınırları korumakla mükellef olduğumuz Suriye hükümeti güçlerini, Menbic başta olmak üzere boşalttığımız yerlerde hakimiyetini sağlamaya ve bu bölgeleri korumaya davet ediyoruz" dedi.

Rejim: "Menbic'e girdik"

Çağrının hemen ardından Suriye devletinin ordusunun harekete geçerek Menbic'e girdiği ve Suriye bayrağı diktiği belirtildi.

Suriye Resmi Haber Ajansı'na (SANA) göre Suriye ordu sözcüsünün açıklamasında "Ordumuzun ülkenin her karış toprağında devletin egemenliğini kurma ulusal sorumluluğu ve Menbic sakinlerinin çağrısı üzerine askerlerimiz kente girmiş ve bayrağı göndere çekmiştir” denildi.

Açıklamada "Ulusal egemenliğin korunması için tüm Suriyelilerin çabalarını birleştirmesi gerektiği" ve "ordunun teröristleri ezme ve tüm işgalcileri yenme kararlılığında olduğu" belirtildi.

Rusya memnun

Sputnik'in haberine göre Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Menbic'in kontrolünün Suriye hükümetine geçmesini onaylayıp onaylamadıkları sorusu karşısında, "Elbette (onaylıyoruz). Kuşkusuz ki bu, (Suriye'deki) durumun istikrar kazanması bakımından olumlu bir adım" dedi.

Peskov ayrıca, "(Suriye'de) hükümet güçlerinin kontrolündeki bölgelerin genişlemesi, şüphesiz ki pozitif bir eğilim" diye ekledi. Peskov, YPG'nin, Menbic'e girmesi için Suriye hükümetine yaptığı çağrının, yarın üst düzey Türkiye heyetinin Moskova'ya gerçekleştireceği ziyarette ele alınacağını da belirtti.

Erdoğan: "Kesinleşmiş bir şey yok"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise "Suriye psikolojik bir çalışma içinde, kesinleşmiş bir şey yok" dedi. "Bizim bütün hedefimiz burada YPG'nin gerekli dersi almasıdır. Bu konuda da kararlılığımız tamdır" ifadesini kullanan Erdoğan, "Yarın sabah heyetim Moskova'ya gidecek. Dışişleri Bakanının riyasetinde Savunma Bakanım, İstihbarat Başkanım ve aynı zamanda özel temsilcim ve Büyükelçim dörtlü bir ekiple oraya gidecekler ve orada bu konuları etraflıca ele alacaklar" şeklinde konuştu.

ABD yalanladı

IŞİD karşıtı koalisyon, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Suriye'nin Menbic ilçesinde askeri güç değişimine yönelik asılsız iddialara rağmen Koalisyon bu iddiaların doğruluğuna dair herhangi bir belirti görmedi. Tüm taraflara Menbic'in bütünlüğüne ve vatandaşlarının güvenliğine saygı duyması çağrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

Öte yandan AA'nın haberine göre bir Pentagon yetkilisi, Suriye ordusu güçlerinin Menbic'e girdiğine yönelik haberler hakkında "Doğru değil" açıklamasında bulundu. Yetkili, Suriye ordusunun Menbic'e yöneldiği veya ilçeye girmek istediğine ilişkin iddiaları hakkında da "Başka güçlerin manevraları hakkında yorum yapmayacağız" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı: "Gelişmeleri takip ediyoruz"

Milli Savunma Bakanlığından Menbic'deki faaliyetlerle ilgili yapılan açıklamada "TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından, Münbiç’te şu ana kadar 6 'müşterek birleşik devriye' faaliyeti icra edilmiştir. Münbiç’teki tüm terör örgütü mensuplarının bölgeyi terk etmesine yönelik faaliyetlere devam edilecektir. Bölgedeki gelişmeler yakından takip edilmektedir" ifadeleri yer aldı.

Güncelleme:

Ankara'dan bir heyet, Menbic'deki gelişmeleri Rusya'yla görüşmek üzere Moskova'ya gitti.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gelen isimler şöyle: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ankara heyetininden isimlerle bir araya geldi.

Toplantı öncesinde konuşan Çavuşoğlu, Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirmek üzere Rusya’ya geldiklerini belirterek, “Bundan sonra da Rus ortaklarımızla Suriye’de neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile ilişkilerimize bölgesel konularda çok önem verdiği için bizi gönderdi” dedi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise toplantı öncesi yaptığı açıklamada, “İdlib’in yanı sıra İstanbul’da vardığımız anlaşmanın uygulanmasını değerlendireceğiz. Ayrıca ABD’nin Suriye’den çekilmesini ve Fırat’ın doğusundaki son gelişmeleri de ele alacağız” ifadelerini kullandı.

Bültene kayıt ol