Macron'un krizi büyüyor: Sarı Yelekliler yine sokaktaydı

02.12.2018 - 09:42
Haberi paylaş

Fransa'da motorin fiyatlarının yüzde 20'den fazla artması, vergilerin yükseltilmesi ve hayat pahalılığına karşı hafta sonları eylem yapan Sarı Yelekliler, dün yine neoliberal başkan Emmanuel Macron'a karşı sokaktaydı.

17 Kasım'da yapılan eylemlere ülke çapında 300 bin kişi, geçtiğimiz hafta sonu ise 110 bin kişi katılmıştı.

Hafta içinde, Sarı Yelekliler adına belirlenen iki temsilci, hükümetle müzakere etti. Ancak bir anlaşma sağlanamadı. Sarı Yelekliler'in görüşmenin canlı olarak yayınlanması ve halka da izletilmesi talebi de hükümet tarafından reddedildi.

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre dün de Fransa'nın birçok noktasında 75 bin kişi Macron'a karşı sokaktaydı. Gösterilere sol örgütler ve CGT sendika konfederasyonu da çağrı yaptı.

Göstericiler, Paris'in simgelerinden Zafer Takı'nın (Arc de Triomphe) üstüne "Sarı Yelekliler kazanacak" ve "Macron istifa" yazılamaları yaptı.

Paris'te geçtiğimiz hafta 8 bin kişi eylem yapmıştı. Dün sokağa çıkan iki bin kişiye polis yine saldırdı.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, protestolar sırasında 287 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 100'den fazla kişi de polisin yarattığı çatışmalar sonucunda yaralandı.

Video: Toulouse'da CGT sendikasının kortejiyle Sarı Yelekliler birleşiyor.

Fransa’da Macron’a karşı isyan büyüyor

Paris'te 8. mahallenin belediye başkanı Jeanne d'Hauteserre, "Hiç böyle bir şey görmedim, tam bir ayaklanma durumundayız" açıklaması yaptı.

Kamuoyu yoklamalarına göre, Fransızların yüzde 77'si bu protestoları destekliyor. Le Pen'e karşı "herkesin" desteklemesi çağrısı yapılan neoliberal Macron, 17 aylık başkanlık kariyerinin en zor günlerini geçiriyor.

Buenos Aires'teki G-20 zirvesinde dün akşam olaylara ilişkin bir açıklama yapan Macron, "İtirazları dinlemeye her zaman devam edeceğim, ancak şiddeti hiçbir zaman kabul edemem" dedi.

Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux ise bugün bir açıklama yaparak “Alınabilecek önlemleri düşünmek zorundayız. Şiddet olaylarının tekrar yaşanmaması için OHAL dahil tüm seçenekleri değerlendireceğiz” dedi.

İçinde aşırı sağcıların da yer alıp ele geçirmeye çalıştığı eylemler, son günlerde Belçika ve Hollanda'ya da yayıldı.

Macron'a karşı on binlerce “Sarı Yelekli” sokakta

Bültene kayıt ol