Fransa’da Macron’a karşı isyan büyüyor

25.11.2018 - 07:56
Haberi paylaş

Fransa’da zenginlerin başkanı Emmanuel Macron’a karşı başlayan “Sarı Yelekliler” protestoları büyüyor.

Dün Paris’in birçok noktasında, akaryakıt fiyatlarına getirilen zamma karşı geçtiğimiz hafta başlayan “Sarı Yelekliler” eylemleri devam etti.

Polis, özellikle başkanlık sarayı yakınındaki ve diğer “prestijli” bölgelerdeki eylemleri yasaklamaya çalıştı. Ancak aktivistler yasaklara meydan okudu.

Birçok noktada polis göstericilere saldırdı.

Ülkenin başka yerlerinde de eylemler vardı. Güneydoğu’daki Cadenet kasabında bir göstericinin taşıdığı pankartta “Buna daha fazla katlanamıyoruz, boğuluyoruz. Biz küçük insanlarız, dişsizleriz, tembel denilen ama deli gibi çalışanlarız” yazıyordu.

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan Sarı Yelekliler protestolarına Fransa genelinde 300 bin kişi katılmış, birçok yerde gözaltılar yaşanmış ve iki gösterici ölmüştü.

İlk başta faşist Ulusal Cephe’nin desteklediği gösteriler, genelleşip yayıldıkça sağ politikalardan uzak, hükümete karşı yoksulluk temelli bir öfkeye dönüştü. Yolların kapatıldığı bazı noktalarda cinsiyetçi ve ırkçı vurgular hâlâ var, ancak sayıları gitgide azalıyor ve gösterilerin içinden buna karşı muhalefet yükseliyor. Dün Paris’te yapılan kadın yürüyüşü birçok noktada Sarı Yelekliler tarafından alkışlarla karşılandı.

Cuma günü Sarı Yelekliler eyleminin koordinatörleri tarafından yapılan açıklamada, eylemlerin ırk, ülke, ten rengi, cinsel yönelim, cinsiyet veya din farkı gözetilmeksizin herkese açık olduğu; Sarı Yelekliler’in milliyetçilerin ve faşistlerin “koyunları” olmadığı, hiçbir parti veya sendika tarafından temsil edilmedikleri vurgulandı.

Sarı Yelekliler, açıklamasında aynı zamanda zenginleri koruyan vergi adaletsizliğini ve bunu dayatan hükümeti protesto ediyor ve devlet/polis şiddetini lanetliyor.

Bazı yerlerde  tabandaki sendika aktivistleri, eylemlere paralel olarak “Kırmızı Yelekliler” gösterileri düzenliyor ve hareketin içerisindeki sağcı fikirleri temizlemeye çalışıyor.

Macron'a karşı on binlerce “Sarı Yelekli” sokakta

Grevdeki Amazon işçilerinin ise bulundukları bölgede eylemlerini Sarı Yelekliler ile birleştirdiği bildiriliyor.

CGT sendika temsilcisinin açıklamasına göre, La Mède kasabasındaki Total’de grevde olan petrol işçileri de Sarı Yelekliler’in yol kapatma eylemleriyle koordineli davranıyor.

CGT sendikası, 1 Aralık’ta ülke çapında gösteriler düzenleme kararı aldı.

Bültene kayıt ol