Afet değil katliam: İliç'teki maden faciası tam bir suç dosyası

14.02.2024 - 14:02
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nin (DSİP) açıklaması:

Devasa kâ​rlar, vergi indirimi, siyasi ve bürokratik destek... Kanada-ABD ortaklığındaki Anagold Madencilik ile Çalık Holding, tüm uyarılara rağmen, devlet içinde bulduğu destekle bir felakete imza attı.

► Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni, 2008’de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu aldı. 2014 ve 2021’deki yeni ÇED raporlarıyla iki kez kapasite artışı yapıldı.

Son olarak Murat Kurum'un yönetimindeki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kapasite artırımına rağmen toprak kayması riski bulunmadığına dair ÇED raporu vermişti.

Fırat Nehri'ne 600 metre mesafede ve 200 futbol sahası büyüklüğünde, 1280 metre derinlikte bir maden sahasının kapasitesi 640 futbol sahasına çıkarılmak istendi.

► Çok sayıda iptal davası açıldı. Fakat bunlar düşürüldü. Buna karşılık Anagold kapasite artırımı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurdu. Erzincan Valiliği de 16 Ağustos 2023 yılında "ÇED gerekli değil" kararı verdi. Böylelikle şirketin kapasite artırımına bir yol daha açıldı.

► 2022 yılının haziran ayında madendeki siyanür taşıyan boru patlayarak İliç Nehri'ne karıştı. Patlamaya rağmen ruhsatı iptal edilmeyen şirket, 3 ay ara verdikten sonra kazmaya devam etti.

► Üstüne üstlük Anagold Madencilik'in 7,2 milyon dolarlık vergi borcu silindi. Kanadalı SSR Mining'in madenden 2020-2023 yılına kadar yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir ve 334,6 milyon dolar kar elde etti. Çalık Holding de, 2012-2020 yılları arasında öz kaynaklarını yaklaşık dokuz kat artırdı. Holdingin sahibi Ahmet Çalık, Forbes'un en zenginler listesine girdi.

Siyanür liçli madencilik yasaklanmalı, Çöpler Altın Madeni ve Anagold şirketi kapatılmalı, göz göre göre gelen bu yıkıma izin veren tüm kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hesap vermelidir.

Toprağıma, suyuma, havama dokunma!

İş cinayetlerini durdurun!

DSİP

Bültene kayıt ol