COP27 iklim zirvesi yaklaşırken

13.10.2022 - 11:25
Haberi paylaş

İklim aktivistleri olarak, 6-18 Kasım tarihlerinde Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenecek 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nı (COP27) protesto ediyor, Mısırlı çevre aktivistlerinin çağrısına yanıt vererek 12 Kasım'da gerçekleştirilecek küresel eylemlere katılıyoruz.

İklim görüşmelerine ev sahipliği yapan Mısır hükümeti, sadece fikirlerini ifade ettikleri veya protesto ya da grevler düzenlemeye çalıştıkları için on binlerce aktivisti gözaltına aldı. Silah anlaşmaları, diplomatik destek ve ticari ilişkiler yoluyla Batı tarafından desteklenen Mısır'ın askeri diktatörlüğü COP27 öncesinde tüm iklim aktivistlerini taciz, tutuklama ve yıldırma yoluyla ülkeden kaçmaya zorlarken, Küresel Güney'deki birçok ülkede acımasız rejimler protestoları ve grevleri yasaklarken gerçekleştirilecek bu zirvenin hiçbir meşruiyeti kalmamıştır.

Baskıcı Mısır rejimi ne bir iklim zirvesine ev sahipliği yapabilir ne de iklim adaleti bakımından öne çıkarılması gereken Küresel Güney ülkelerini temsil edebilecek durumdadır.

Her yıl farklı bir ülkede düzenlenen İklim Değişikliği Konferansı yalnızca resmi görüşmelerden ibaret değil; iklim hareketinin gerek alternatif zirveleri gerekse sokaktaki protestoları da COP sürecinin olmazsa olmaz parçalarından biridir. 

İklim krizinin çözümüne yönelik talepler sokakta dile getirilir. Fakat bu gerçeği görmezden gelen karar vericiler, zirveyi Mısır’da ve üstelik bizimle dalga geçer gibi, dünyanın en büyük kirleticilerinden biri olan Coca Cola sponsorluğunda gerçekleştiriyor. 

Enerji şirketleri ve hükümetler, on milyonlarca hayatı mahveden iklim afetlerine rağmen daha fazla fosil yakıt yatırımı yapıyor.

Hepimizi yoksullaştıran, kendi yarattıkları krizlerin faturasını bizlerden çıkarmaya çalışan ve bu arada iklim krizine yönelik tek bir adım atmayan tüm siyasi iktidarlara, sokaktaki bu hareketi büyüterek yanıt vermemiz gerektiği çok açık. 

Bizler, 12 Kasım’da bir kez daha, iklim adaleti talebimizle sokaktayız. 4 Aralık’ta ise Uluslararası Sosyalist Akım’ın düzenlediği “COP27'den Sonra: İklim Çöküşü ve Devrim İhtiyacı” başlıklı uluslararası alternatif zirvede olacağız.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol