Asbest yüklü gemi Aliağa’ya geliyor: İzin vermeyelim

18.07.2022 - 14:35
Haberi paylaş

Tonlarca asbest ve zehirli maddeler içeren Brezilya’nın en büyük savaş gemisi NAe São Paulo adlı gemi, İzmir Aliağa’da sökülecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022’de geminin sökümü için izin verdiği ortaya çıktı. 

Bakanlık gemide 900 ton değil, 9 ton asbest olduğunu iddia ediyor, ancak bununla ilgili bilimsel bir rapor ortaya koymuş değil. Sökümü yapılan çeşitli askeri gemilerde ortaya çıkan asbest miktarları göz önüne alındığında, 9 ton rakamının gerçek olması mümkün değil.

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, Sao Paulo gemisinin ikizi olan Clemenceau adlı gemide 760 ton asbest olduğunu belirtti. Geminin adeta bir bomba olduğunu ifade eden Ensari “Gemideki asbest miktarı, Bakanlığın 5 yılda 714 gemi sökümünde bertaraf edildiği ileri sürülen 241 ton asbestin 3 katından fazladır. Bu da gösteriyor ki Aliağa’daki gemi sökümlerinde, gerek çalışanlar ve gerekse çevre halkı asbeste maruz bırakılmıştır” dedi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Üyesi, Akademisyen Aslı Odman da “Bu gemi yüzen bir tehlikeli atık, bu haliyle ticarete konu olması kanun dışıdır ve kesinlikle, uçak gemisinin tehlikeli madde envanteri (IHM) tamamlanana ve açıklanana kadar Brezilya’dan ayrılmasına izin verilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı

Gemiyi üreten Fransa’nın ve satın alan Brezilya’nın bu konuda sorumluluk üstlenmesi gerekirken, gemi söküm işleminin Aliağa’da yapılacak olması tam bir kapkaççı tüccar zihniyeti. Para kazanmak için insanların ve çevrenin zehirlenmesi kapitalistlerin umurunda değil.

Bültene kayıt ol