Bilim insanları ve iklim aktivistleri savaşa karşı

03.03.2022 - 13:05
Haberi paylaş

IPCC iklim krizi raporunun açıklanmasından bir gün önceki karar aşamasında çok ilginç ama bir o kadar da önemli bir gelişme yaşandı. Rusya’nın bilim heyetinin başkanı Oleg Anisimov beklenmedik şekilde söz alarak ülkesinin Ukrayna’da çıkardığı savaş için özür diledi. Anisimov “Bu çatışmayı önleyemeyen tüm Ruslar adına özür dilememe izin verin” dedi.

Anisimov bu sözleri kendisinden önce konuşan Ukraynalı bilim heyeti sözcüsü Svitlana Krakovska’nın şu sözleri üzerine söyledi: “İnsan kaynaklı iklim değişikliği ve Ukrayna’ya karşı savaş aynı köklere sahip; fosil yakıtlar ve onlara olan bağımlılığımız.” 

Rusya’da haftasonu 2 binin üzerinde savaş karşıtı bilim insanı bir mektup yazarak bilimsel çalışmanın barış ve uluslarası bilgi paylaşımı ile ancak gelişebileceğini söyleyerek Rusya’nın savaşına karşı çıkmış ve “savaş değil bilim yapın” diyerek açıklamalarını bitirmişti.

Başta Greta Thunberg olmak üzere Fridays for Future aktivistleri de Cuma grevlerinde savaşa hayır diyen dövizler taşıdılar. Haftasonu eylemlerine katıldılar.

Daha önce Dağlık Karabağ savaşı sırasında savaşa karşı ses çıkaran iklim aktivisti Arshak Makichyan da Moskova’dan yaptığı paylaşımda Putin’in savaşına karşı açıklama yaptı. 

Bill McKibben da savaş ve küresel ısınmanın aynı kaynaklardan beslendiği vurgu yaparak hem gezegeni kurtarmak hem de savaş finansmanlarının en önemli kaynaklarından birini kurutmak için fosil yakıtlardan çıkmak gerektiğini söyledi: “Gezegeni yok eden fosil yakıtlar, tam olarak Vladimir Putin gibi haydutlara gücünü veren ama aynı zamanda onun zayıf karnı olan noktalardır.”

Bültene kayıt ol