İstanbul’da su krizi

04.01.2021 - 12:19
Haberi paylaş

Milyonlarca insanın yaşadığı İstanbul'da barajların doluluk oranı dibe vurdu.

İklim krizi Akdeniz'de yağışları azaltıyor, kuraklığı artırıyor. 

İstanbul’un en çok yağış aldığı Ekim, Kasım ve Aralık aylarının da yağışsız geçmesi ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi İstanbul’da da barajlardaki doluluk oranı kritik seviyeye geldi. 2020 yılında İstanbul, son 65 yılda en az yağış aldığı yıllardan birini yaşadı. İSKİ verilerine göre İstanbul’daki barajların doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesinin neredeyse yarısına; yüzde 19.79’a kadar düştü. Zor günler yerini daha zor günlere bırakabilir.

Temiz suya ulaşamama; yeni salgın hastalıklara neden olabilir ve insanları, var olan Covid-19 salgınına karşı daha kırılgan hale getirebilir. Su krizinden özellikle yoksullar, göçmen, kadınlar ve çocuklar gibi dezavantajlı grupların etkileneceğini öngörmek de zor değil. 

Su şirketleri kamulaştırılsın

İstanbul'un bazı ilçelerinde bakım çalışmaları sebebiyle 30 saatlik su kesintileri yapılıyor. Eğer beklenen yağışlar gelmezse, sular günlerce kesik olabilir. Deposu bulunmayanların bidon bidon su satın almaktan başka çaresi kalmayacak. Covid-19 salgınıyla savaşta en önemli silahlardan biri su ve hijyenken, milyonlarca insanın yaşadığı metropolde bireysel su tüketimi azalacak. 

Oysa su herkesindir, tüm canlılarındır. Kuraklık ve salgın sırasında parayla satılması kabul edilemez. İstanbul'un, Marmara'nın içme suyu kaynaklarının özel şirketler tarafından yağmalanmasına son verin . Özel su şirketleri kamulaştırın; halka musluktan içilebilir, parasız su sağlayın. #suhaktır

İklim krizi ve mücadele

Bilim insanları 40 yıla yakın süredir iklim krizinin büyümemesi için acilen karbon salımından vazgeçilmesini söylüyor. Ama kapitalizmin bu süre zarfında da görüldüğü gibi ekonomik büyüme ve fosil yakıtlar üzerine kurulu olduğu ve kapitalizm içinde bu sorunun çözülemeyeceği açık. İklim krizinin ölüm kalım mücadelesine dönüştüğü bu günlerde aktivistlerin yıllardır söylediği “İklimi Değil Sistemi Değiştir” sloganının ardında birleşmek gerek. 

Bültene kayıt ol