Köylüler ve çevreciler yürüdü: “Madenci şirket, Orhanlar’ı terket”

27.08.2019 - 08:18
Haberi paylaş

Balıkesir Balya'nın Orhanlar köyündeki maden ocağı projesi, köylüler ve çevreciler tarafından protesto edildi.

Köy meydanında toplanan yüzlerce kişi, “Madenci şirket, Orhanlar’ı terket”, “Manyas ve Gönen Barajı, Kocadere ve Kuş cenneti siyanür cenneti olmasın", "Su, toprak, hava, altından daha değerlidir" ve "Yaşadığım yere saygı göster" pankartlarını açtı.

Teck Madencilik San.Tic. A.Ş.'ye köyde kuvars madeni araması için ruhsat veren Çevre Bakanlığı, proje için Çevresel Etki Değerlendirme raporuna gerek olmadığı kararına varmıştı.

Asırlık çınar ağaçları ve temiz sularıyla tanınan Orhanlar köyünde yaşayanlar ve çevreciler, kuvars madeni projesinin bir aldatmaca olduğunu söylüyor. Yeterli miktarda kuvars bulunursa, ocak altın madenine dönüştürülecek.

Çevreciler köye 135 sondaj kuyusunun açılacağını, dağların delineceğini belirterek, Orhanların yaşanmaz bir yere dönüşeceğini söylüyor.

Maden ocağı sadece köyü tehdit etmiyor. Yakındaki Kocadere, Çamköy ve Gönen barajlarıyla göletlerin siyanür kirliliğine maruz kalacağı belirtiliyor.

Orhanlı köylüleri adına konuşan Nazmiye Abla, “Bizim sütümüz, suyumuz, toprağımız, hayvanlarımız altından daha değerlidir. Unutmayın altın yenmez, biz maden istemiyoruz. Bu güzellikleri çocuklarımıza, torunlarımıza bırakmak istiyoruz, gerekirse ölürüz” dedi.

Konuşmaların ardından yüzlerce kişi "Havama, suyuma, dağlarıma dokunma" sloganı ile 1 kilometre uzaklıktaki maden sahasına yürüdü.

Köylüler ve çevreciler, Orhanlar Köyü'nde madene izin vermeyeceklerini duyurdu.

Bültene kayıt ol