Munzur’daki tüm baraj ve HES’ler iptal edildi

17.12.2018 - 12:13
Haberi paylaş

Ankara 3. İdare Mahkemesi, Munzur Milli Parkı’nda planlanan tüm baraj ve HES projelerini iptal etti.

Pirha’nın haberine göre Ankara 3. İdare Mahkemesi Dersim’deki baraj ve HES projelerini iptal etti. Munzur Milli Parkı’na yapılması planlanan tüm baraj ve HES projeleri ile 2003 yılında işletmeye alınan Mercan HES Projesi’ni iptal eden mahkeme bir ilke imza attı.

Munzur Özgür Aksın Meclisi adına konuyla ilgili basın açıklaması yapan Avukat Barış Yıldırım, “Millî Parklar Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca Millî Park olarak ilan edilen sahalarda Baraj ve HES dahil tesis inşasının ön şartı Bakanlığın iznidir. Karar Millî Parklar ve Planlama Mevzuatı bakımından emsal niteliktedir. Zira, Millî Parklar Kanunu’nun 14. maddesi çerçevesinde bir Millî Parkta kamu yararı açısından tesis inşasına izin verilebilmesi için öncelikle Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci işletilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, Munzur Vadisi Millî Parkı’na projelendirilmiş Baraj ve HES’lere izin verilebilmesi için ayrı ayrı proje bazında değil tüm projeler için toptan bir ÇED süreci işletilmesi gerekliliği belirtmektedir. Karar bu yönüyle ilk niteliktedir” dedi.

Munzur Milli Parkı, takriben %20’si endemik 1900’ü aşkın bitki çeşidine, Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altında bulunan pek çok fauna türüne, güçlü bir yaban hayatı ekolojisine ev sahipliği yapıyor.

Bültene kayıt ol