Filiz Kerestecioğlu: “Ekosisteme zarar vererek sele yol açan ihmallerden kim sorumlu?”

10.08.2018 - 11:37
Haberi paylaş

HDP Ankara milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na Ordu’da 500 bin kişinin etkilendiği selin bıraktığı zararı ve inşaat, maden ve HES çalışmalarının doğaya etkilerini sordu.

Önceki gün Ordu’da Ünye, Fatsa ve Perşembe başta olmak üzere yedi ilçede dereler taşmış, sekiz büyük köprü çökmüş ve heyelan ve yıldırımlar sonucu 7 kişi yaralanmış ve birçok hayvan ölmüştü. Ayrıca 30 ton fındık hasadı selle birlikte denize akmıştı.

Kerestecioğlu, soru önergesinde bölgede Bakanlığın açıkladığı 48 HES projesinden 20’sinin faaliyette olduğunu, birçok yol çalışmasının gerçekleştiğini ve projesiz kıyı dolguları olduğunu hatırlatırken, Ordu’da sürdürülen 337 sondaj çalışması kapsamında çok sayıda ağaç kesildiğini söyledi; “Betonlaşma  bölgede suyun toprakla buluşmasını engellemektedir” dedi.

Kerestecioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

* İklim değişikliğini tetikleyen inşaat, maden ve HES çalışmalarının Ordu’ya verdiği zarara ilişkin bir incelemede bulundunuz mu? Felaketin yaşandığı bölgede halk sağlığını korumak için ne gibi önlemler aldınız?

* Tespitlerinize göre Ordu’da yaşanan selin yol açtığı zararın boyutu nedir? Kaç kişi yaralanmış, kaç hayvan yaşamını yitirmiş, çiftçiler ne kadar mahsulünü kaybetmiş; kaç ev, işyeri, yol ve köprü hasar görmüştür?

* Bu zarar nasıl telafi edilecektir? Zararın kamu bütçesinde oluşturacağı yük ne kadar olacaktır?

* Dere havzalarının değiştirilmesi, hafriyatla doldurulması, inşaat çalışmaları sırasında duvar çekmek, eğim vermek gibi işlemlerin yapılmaması, kıyılarda plansız dolguların yapılması, betonlaşma gibi ekosisteme zarar vererek sel felaketine yol açan ihmaller dizisinden kimler sorumludur?

* Aynı felaketi bir daha yaşamamamız için yaşanabilecek felaketlerle ilgili uzun süredir uyarıda bulunan uzmanların ve sivil toplumun önerilerini karar alma mekanizmalarına katmak için bir girişiminiz olacak mı?

* Karadeniz Sahil Yolu Projesinin doğaya ve şehirlere tahribatını öngörüp, buna karşı esaslı bir mücadele yürütürken öldürülen meslektaşım Av. Cihan Eren’in anısına bir anıt dikilmesi konusunda girişimde bulunmayı ve ekolojik dengeyi dikkate alan bir şehircilik ve sanayi politikası izlemeyi hedefliyor musunuz?

(Bianet)

Ordu'da sel: Bir kişi yaşamını yitirdi

Bültene kayıt ol