Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

25.04.2018 - 10:50

1 Mayıs, OHAL döneminin tüm mağdurlarının birleşik platformu olmalıdır

1 Mayıs’a, bir kez daha OHAL koşullarında giriyoruz. İşçi ve emekçiler bir yandan yasaklar, baskılar, hapislerle karşı karşıya, bir yandan hayat pahalılığı ve düşük ücretlerle boğuşuyor.

Ekonomik kriz kendisini iyice hissettirmeye başladı. Asgari ücret 1600 TL, açlık sınırı 2000 TL’ye dayandı. Büyük holdingler bankalarla kredi erteleme anlaşmaları yapmaya çalışıyor, diğer bazıları iflas başvurusunda bulunuyor. Yaygın işten atmalar başladı. Kamuda 200 bin taşeron işçisi işten atıldı. Özel sektör sürekli işçi çıkarıyor.

OHAL baskısı kesintisiz devam ediyor. İlk ilan edildiğinde “3 ay bile sürmeyecek” demişlerdi. 21 ayını doldurdu, şimdi tekrar uzatılıyor. OHAL döneminde hemen bütün grevler yasaklandı, işten atılanların hak arama eylemlerine müdahale edildi.

Şeker fabrikalarının her biri bir yıllık kazancına denk gelmeyen paralar karşılığında satılıyor. Bir yandan yüz binlerce işçi ve köylü özelleştirme sonucu işsiz kalacak, bir yandan kanserojen etkisi olan mısır şekeri piyasada egemen olacak.

Hükümete muhalif sendikalar baskı altına alındı. En büyük ve etkili muhalif konfederasyon KESK’in üye sayısı, baskı ve tehditler sonucu son iki yılda 240 binden, 176 bine indi. Ama hükümet yanlısı sendikalar adeta hormonlu bir şekilde büyümeye devam ediyorlar.

Grev yasaklamaları, işsizlik, pahalılık, baskılar vb. tüm bu olumsuzlukları daha da artıran içinde yaşadığımız OHAL koşullarıdır. Bunlarla mücadele edebilmemiz için öncelikle barış ve adaletin yeniden Türkiye’de egemen kılınması, OHAL düzeninin kalkması gerekir.

İşte 1 Mayıs’a bütün bu saldırıların yoğunlaştığı, işçi ve emekçilere sendikaların, sokakların, meydanların kapatılmaya çalışıldığı bir dönemde giriyoruz. 1 Mayıs bu saldırılara dur dediğimiz, mücadelemiz için güç biriktirdiğimiz bir gün olmalıdır.1 Mayıs işçi ve emekçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak yaygın, kitlesel ve birlikte alanlara çıktığımız bir gün olmalıdır.

1 Mayıs işçi sınıfının başta olmak üzere can alıcı sorunlarına karşı OHAL döneminin tüm mağdurlarının birleşik platformu olmalıdır. İşçi ve kamu emekçileri sendikaları konfederasyonları 1 Mayıs’ın birleşik, kitlesel bir eylem platformu olması için üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol