Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

Faruk Sevim tüm yazıları

21.09.2015 - 10:25

İşçi sınıfı ve ırkçı saldırılar

Irkçı saldırılar işçi sınıfını atomize eder, moralini bozar, geriletir, birliğinin dağılmasına yol açar.

Son günlerde faşist gruplar tarafından Kürt işçilere yönelik çeşitli ırkçı saldırılar yapılıyor. Bir yandan hükümet savaş politikaları izlerken, diğer taraftan faşist çeteler ırkçı gösteriler düzenleyip Kürt işçilere saldırıyorlar. Giresun’da fındık işçilerini taşıyan araçlar ırkçı saldırganlar tarafından devrilmeye çalışıldı, araçların camları kırıldı, işçiler yaralandı. Aydın Nazilli’de inşaat işçileri ırkçı saldırıya uğradı, işçiler kenti terk etmek zorunda kaldı. Ankara Beypazarı’nda, Antalya’da, Mersin’de Kürt mahallelerine saldıran ırkçılar arabaları ve evleri yaktı. Olaylarda iki kişi öldürüldüi çok sayıda insan yaralandı. 

Yine Türkiye’nin birçok kentinde Suriyeli mültecilere yönelik saldırılar sürüyor. Sürmekte olan iç savaş, Suriye ve bölge halklarının güvenli yaşam hakkını tamamen ortadan kaldırdı, Türkiye’ye doğru yoğun bir mülteci akımı yaşanmasına neden oldu. Türkiye’nin hiçbir “statü” tanımadığı Suriyeli mültecilerin hemen tamamı “kayıt dışı” çalışıyor. Mülteci işçiler başlarını sokabilecekleri bir yer ve karınlarını doyurabilecekleri bir iş için kendilerine sunulan bütün şartları kabul etmek zorunda kalıyorlar.

Kürtlere, Suriyelilere ve diğer mültecilere yapılan saldırılar sadece saldırıya maruz kalanları etkilemiyor. Evlerinde televizyon başında olayları izleyen geniş kalabalıklar saldırıların psikolojik etkilerine maruz kalıyorlar, faşizmin kitle tabanı oluşturulmaya çalışılıyor. 

Krizle birlikte, işçi sınıfının dağınıklığı ve örgütsüzlüğü sebebiyle, kazanılmış sosyal ve demokratik haklara saldırılar daha da artıyor. Milliyetçilik, şovenizm, militarizm ve ırkçılık tırmandırılıyor. Sendikalar ise bütün bu gelişmelere karşı etkili bir duruş sergileyemiyor.

Kürt ve Suriyeli işçilere yönelik faşist ve ırkçı saldırıların artmış olması, bir taraftan işçileri bölmenin, diğer taraftan, bu durumun kaçınılmaz bir sonucu olarak, kapitalistler için iş gücü maliyetlerini düşürerek, daha fazla kâr etmenin koşullarını yaratıyor.

Ne işsizliğin, ne yoksulluğun, ne de savaşın sebebi Kürt veya Suriyeli işçilerdir. Bütün bunların sebebi sömürgeci kapitalistlerdir, onların bölge politikalarıdır. Artan ırkçılığın karşısına dikilmek, etnik farklılıkların işçi sınıfını bölmesine izin vermemek devrimci sosyalist işçilerin görevidir. Bu görev yerine getirilemezse işçi ve emekçi sınıfların var olan kazanımlarını bile kaybetmesi yakındır.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol