Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

Faruk Sevim tüm yazıları

27.09.2022 - 14:17

Asgari ücret net 10 bin lira olmalı

Sonbahar geldi, havalar giderek soğuyor. Okulların da açılması ile işçi ve emekçiler için maddi sorunlar dayanılmaz hale geldi. 

Doların yükselmesi; başta enerji olmak üzere, tüm ürünlere, mal ve hizmetlere yeni zamlar demek. Hükümet ne kadar tersini söylese de, Türkiye’ye döviz gelmiyor. Merkez Bankasının bağımsız olmaması, baskıcı, antidemokratik uygulamalar dışardan döviz girişini engelliyor. Hükümet bütün umudunu Rusya, Çin ve Ortadoğu’dan gelecek paralara bağlamış durumda. Ama Akkuyu için gelen 15 milyar dolardan başka para gelmedi. 

Önümüzdeki günlerde, enflasyondaki tırmanış devam edecek. Açlık sorunu artacak, buna okul masrafları, yakıt masrafları da eklenince işçiler, emekçiler için yaşam maliyeti epeyce artacak.

Doğal gazın m3 fiyatı geçen yıl Eylül ayında 1,7 liraydı. Bugün doğal gazın m3 fiyatı 5,5 lira. Doğal gaz faturalarımız, geçen yıl kış aylarında, aylık 400-500 liraydı. Şimdi en az bin 500 lira olacak, artış 3 kattan fazla.

Geçen yıl okula yeni başlayan bir öğrencinin harcaması 200 liraydı, yeni eğitim-öğretim yılında bir çocuğun okula başlama masrafı bin TL’yi buluyor, artış 5 kata yakın.

İşçilerin önündeki bu acil parasal sorunların dışında, elbette önemli bir konu da sendikal örgütlenme özgürlüğünün engellenmesi. Pek çok işyerinde, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücret düzeylerinin yükseltilmesi için işçiler sendikaya üye olmak istiyorlar. Ama patronların cevabı hemen öncü işçileri işten atmak, sendikanın yetkisini tanımamak, gerekirse işkolu değişikliği gibi numaralarla sendikal örgütlenmeyi engellemek oluyor. 

Daha geçen hafta İzmir Kemalpaşa’daki Özsüt fabrikasında 16 işçi, Tekgıda-İş’e üye oldukları için işten atıldı. Yine İzmir Torbalı’daki Philip Morris (Marlboro) fabrikasında çalışan taşeron işçiler, sendikalaştıkları gerekçesi ile işten atıldılar, işten atılan işçilerin geri alınması ve sendikal haklarının tanınması için başlattıkları direniş sürüyor.

Bütün bu sorunlarla başa çıkabilmenin, kış aylarını göğüsleyebilmenin tek yolu, işçi sınıfının her düzeyde dayanışması, eylemlerini birleştirmesi, gıda fiyatlarının, kiraların ve enerji fiyatlarının dondurulması, zamların geri çekilmesi ve asgari ücretin derhal 10 bin nete çekilmesi için mücadele etmesidir. Açlık ve yoksulluk, aynı zamanda sınıf şekillenmesine en büyük tehdittir.

Faruk Sevim

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol