Çağla Oflas

Çağla Oflas son yazıları

Çağla Oflas tüm yazıları

23.06.2021 - 10:56

Pisliği mücadele temizler

Çete lideri Sedat Peker’in uyuşturucu trafiği, mala çökme, cinsel saldırı, adam kaçırma, faili meçhul cinayetler, şantaj, kamu bankalarının yağmalanması, devlet içindeki güç çatışmalarını ifşa ve itiraf eden 9 videosu toplumun derinlerinde büyük bir sarsıntı yaratıyor. Yaratıyor çünkü, devlet mafya, sermaye ve medya arasındaki kirli ilişkileri ortaya seren açıklamalar, dokuz kez iktidar adına miting düzenlemiş, barışı savunanların “oluk oluk kanını akıtmakla” tehdit etmiş, tüm kirli ilişkilerin merkezinde yer alan birinden geliyor. 

İktidar ve çevresinin içinde bulunduğu çürüme ve çözülme herkesin malumuydu. Ama Peker’in itirafları, iktidarın içinde bulunduğu bataklığın kapaklarının açılması ve toplumun üzerine boca edilmesi etkisi yarattı. “Burjuva normları”nın işlediği bir devlette videoların bir teki bile adı geçen kamu görevlilerini, hatta hükümeti bile yerinden etmeye yeterdi. Ama iktidar ölü taklidi yaptı. Videoların sosyal medyada yankılanması, konuyla ilgili analizler yayınlanınca, “bir mafyacı’nın sözlerine mi itibar edeceğiz” denildi. Çeşitli dış istihbarat kurumlarının aracı olmakla suçlandı. Ancak videoları izleyenlerin sayısı günden güne artarak büyüdü, 85-90 milyona ulaştı. Bu sefer de hedeftekiler cevap yetiştirme telaşına düştü. İktidar çevresindeki farklı gruplar ellerindeki kozları masaya sürmeye başladılar. Bundan sonrası hepimizin malumu: Ne, iddialarda geçen faili meçhul cinayetlerle ilgili ne de rüşvet, kara para aklama, uyuşturucu trafiğiyle ilgili yargı başta olmak üzere tek bir yetkili kurum harekete geçti. ABD tarafından kara para aklama iddiasıyla aranan Baran Sezgin Korkmaz’ın İçişleri Bakanı tarafından uyarıldığı, Korkmaz’ın alacaklı olduğu 45 milyon dolara el konulduğu ve durumdan iktidarın haberi olduğu söylendi. Ama devlet katında tek bir taş yerinden oynamadı! 

Antikapitalist Blok tarafından başlatılan “Temiz bir nefes için” başlıklı imza kampanyası mafya, devlet, siyaset ekseninde oluşan, neredeyse bir suç imparatorluğuna dönüşen bu kirli yapılanmayı dağıtmak için bir öneri sunuyor. Deniz Poyraz’ın katledilmesinden başlamak üzere tüm siyasal cinayetlerin üzerine gidilmesi, ardında yatan kontrgerilla faaliyetlerinin açığa çıkarılması, Peker’in itiraflarında adı geçen isimlerin, kamu yetkililerinin istifasını, yargılanmasını talep eden bir büyük arınma hareketine ihtiyacımız var. 

Tek tek, bireysel eylemleri değil, işçi sınıfının merkezinde yer aldığı birleşik bir büyük kitle mücadelesini inşa etmeliyiz. Bu kirli yapılanma bir tripod ve kamerayla yenilmeyecek. Hiçbir şey yapmazsak buhar olup ortadan yok olmayacak. Ama milyonların eylemi bu yapıları birkaç günde dağıtmaya yeter.

Sendikaların başını çektiği, kadın örgütlerinin, doğanın yıkımına öfke duyanların, Boğaziçi’nde kayyum rektöre karşı direnenlerin, KHK’lıların, işten atılmalara karşı direnenlerin, sanatçıların, akademisyenlerin, toplumun tüm direnen kesimlerinin “temiz toplum” talebiyle bir araya geldiği bir kampanya birliğine ihtiyacımız var.

Çağla Oflas

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol