Son James Bond filminde Q karakteri gey

19.10.2021 - 12:30

Gösterimi pandemi nedeniyle uzun süre ertelenen 25. James Bond filmi Ölmek İçin Zaman Yok'taki “Q” karakterinin eşcinsel olduğuna dair yapılan vurguyla bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Yeni Bond filminde İlk kez mucit Q (Ben Whishaw) sadece sözlü olarak belirtilse de açıkça eşcinsel olarak tasvir ediliyor. Bir sahnede Bond (Daniel Craig) ile Moneypenny (Naomie Harris) bir akşam önceden haber vermeden Q'yu ziyaret ediyor. Q bundan pek memnun kalmıyor, çünkü bir randevuya gitmek üzere ve “he” diyerek erkek olduğunu belirttiği bir kişiyle 20 dakika sonra buluşacağını söylüyor. Bu sahne henüz çok dikkat çekmiş değil; sadece İngiliz "Radio Times" ve Amerikan "Newsweek" gibi İngilizce yayın yapan medyada küçük bir haber olarak yer aldı. 

Bond gibi cinsiyetçi, maço, ırkçı bir film serisinde eşcinselliğe küçük de olsa bir yer verilmesi, LGBTİ+ mücadelesinin bir kazanımı olarak görülmelidir.

Açık bir eşcinsel olan Whishaw, “Ölmek İçin Zaman Yok” filmiyle 2012'den bu yana üçüncü kez Q rolünü üstlendi. İngiliz gizli servisinin hayali Ar-Ge başkanı olan "Quartermaster", 1962'deki ilk Bond filmi olan “Dr. No" dan bu yana dizide rol alıyor.

Eşcinsel karakterlerin yer aldığı başka filmler daha büyük tepkiler almıştı. Örneğin 2017 yapımı “Güzel ve Çirkin” filmindeki eşcinsel bir çiftin dans sahnesi bazı ülkelerde hiç hoş karşılanmamıştı. Rusya’da filmin yasaklanması gündeme gelmiş, ancak sonradan 16 yaş üstü için uygun olduğuna karar verilmişti.
Türkiye’de de özellikle televizyon dizileri RTÜK tarafından LGBTİ+ sansürüne uğruyor. Netflix Türkiye tarafından çekilen Aşk 101 adlı dizideki eşcinsel Osman karakteri, RTÜK sansürüne uğramıştı.

Atilla Dirim



Bültene kayıt ol