Madenci katliamına büyük tepki: İş kazası değil cinayet!

17.10.2022 - 11:11

Pek çok kentte düzenlenen açıklamalarla, Bartın'da maden ocağında yaşananın kaza değil, cinayet olduğu, sorumlusunun çalışma yaşamını güvensizleştiren iktidar olduğuna dikkat çekildi.

Ankara, Adana, Antep, Antalya, Bursa, Eskişehir, Elazığ, Gebze, Denizli, Malatya ve İzmir'de düzenlenen açıklamalarda Bartın’ın Amasra ilçesinde gerçekleşen grizu patlaması sonucu 41 madencinin hayatını kaybetmesinin kaza değil, cinayet olduğu, sorumlusunun çalışma yaşamını güvensizleştiren hükümet olduğuna dikkat çekildi. Bugüne kadar gerçekleşen iş cinayetlerinin arkasında maliyet nedeniyle alınmayan işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin çıktığı ifade edilen açıklamalarda, işçilerin ölümünün "kader" olmadığı vurgulandı, sorumluların hesap vermesi istendi.

İşçiler, işyerinde anma düzenledi

Petrol-İş sendikasına üye TPI işçileri işyerinde bulunan sendika odası önünde bir araya gelerek yaşamını yitiren maden işçilerini andı. İşçiler iş cinayetlerinin son bulmasını istedi.

Gezi tutsağı Can Atalay'dan Bartın mesajı

Maden işçilerinin pek çok davasında avukatlık yapan, halen Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan avukat Can Atalay, 41 işçinin öldüğü Amasra'daki maden faciasıyla ilgili mesaj yayınladı. "Acımız soğumayacak" diyen Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faciaya yönelik "kader planı" sözlerine tepki gösterdi. Yazılı açıklamasında Atalay şunları söyledi: 

"Biz işçi sınıfımızdan, onların adaleti için dişe diş kora kor mücadele eden analarından, eşlerinden, evlatlarından öğrendik: 'Hiçbir işin fıtratında ölüm yoktur! Risk vardır, önlem vardır!'

Ne fıtrat, ne de kader planı. Ekmeğini kazanırken insanlarımızı göz göre göre ölüme yollayan, onları en ucuz maliyet kalemi' olarak kabul eden zihniyetiniz, düzeninizdir. Türkiye'nin bu koşullarında dahi, eksik gedik de olsa,

Soma'da hukuken kazanılan ve en yukarıdakinden en aşağıdakine kadar ne derece düşkünleşebildiklerini teşhir eden, ısrarlı bir mücadele olmuştur.

Acımız taze, acımız soğumayacak. Yıllar yıllar da sürse, her hal ve şartta adalet için mücadele edeceğiz. Sosyal cinayet düzenine son verecek ve adaletsizlik yerin 7 kat altına saray da kursa, biz adaleti gerekirse tırnaklarımızla kazarak kazanacağız!



Bültene kayıt ol