Sendikalar MESS'in yeni teklifini de reddetti

05.01.2022 - 13:24

Patron örgütü MESS, metal iş kolunda örgütlü Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’e görüşme çağrısı yaptı. Dün yapılan görüşmelerde MESS’in yeni teklifi yüzde 21 oldu.

Görüşme sonrası sendikalar tarafından yapılan açıklamada, “MESS teklifini birinci 6 ay için yüzde 21 olarak güncelledi. Ayrıca MESS sosyal haklara olan zam teklifini ise sözleşmenin birinci yılı için yüzde 25 olarak güncelledi” dendi.

Sendikalar bu teklifin reddedildiğini açıkladı. 

Sözleşme süreci ne durumda?

Patron örgütü MESS ile Birleşik Metal-İş, Türk Metal ve Özçelik-İş sendikaları arasında yürütülen grup toplu iş sözleşmesi tıkandı. Gerçek enflasyon yüzde 80’leri aştığı halde MESS işçilere önce yüzde 12, sonra da yüzde 17 zam önerdi; yani işçilere sefalet ücreti dayattı. Uzlaşma sağlanamaması üzerine sendikalar grev kararı almaya başladı. Birleşik Metal-İş Sendikası 30 Aralıkta yazılı bir açıklama yaparak, 14 Ocakta dört ayrı işyerinde grev kararını uygulamaya sokacağını dile getirdi.

140 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup sözleşmesinde uyuşmazlık olması üzerine başlayan işçi eylemleri devam ediyor. Pazar günü Türk Metal’in çağrısıyla çeşitli illerden onbinlerce işçi Kocaeli’ndeki mitingde bir araya geldi. İşçiler, sefalet zammını kabul etmediklerini ifade ettiler. Metal işçileri yeni yılın ilk günü yapılan zamlardan sonra, yüzde 50’lik zammın bile yetmeyeceğini vurguladılar.

Birleşik Metal-İş ise fabrikalarda eylem yapmaya devam ediyor.



Bültene kayıt ol