İşsizlik yok, kimse iş beğenmiyor efsanesi

14.10.2021 - 10:55

Türkiye’de işsiz sayısı 10 milyonu buldu. Ancak Amasya Valisi Mustafa Masatlı’ya göre sorun işsizlik değil, iş beğenmemek. Kentteki organize sanayi bölgelerinde başta mermer olmak üzere çeşitli sektörlerde çalıştırılmak üzere eleman ihtiyacı bulunduğunu belirten Masatlı, “Mermerde çalışacak eleman bulunmuyor. Yaklaşık 4 bin TL de maaş veriyorlar” dedi.

İki ay önce de Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da, “İşsizlik var ama işsiz yok!” diyerek benzer bir söylemde bulunmuştu. Özellikle; inşaat, sağlık, tekstil, mobilya gibi sektörlerde eleman bulmakta güçlük yaşandığını kaydeden Baran, “Türkiye’de işsizlik var ancak eleman aradığınızda kimse başvurmuyor, başvursa da işi beğenmiyor” demişti.

Asgari ücret açlık sınırının altında, ama patronlar bunu umursamıyor

Bütün bu söylemlerin ardında yatan gerçek şu: Patronlar insanları köle gibi çalıştırmak, açlık sınırının altında ücret vermek istiyorlar, ama insanlar yoksulluk sınırının 10 bin lira, açlık sınırının 3 bin lira olduğu bir zamanda, 2825 liralık asgari ücreti kabul etmek istemiyor. Çünkü çalışmak için gereken ek masraflar; yol, yemek, kıyafet vb. asgari ücretle çalışmayı çoğu zaman anlamsız kılıyor. 

Eğitimdeki plansızlık, gençlerin iş bulmasını zorlaştırıyor

Türkiye’de her yıl yüksek okullardan, üniversitelerden 1 milyon öğrenci mezun oluyor, bunların en az 600 bini çalışmaya başlıyor. Ama eğitim konusunda hükümetin plansızlığı, pek çok gencin kendi mesleği ile ilgisi olmayan işlerde çalışmasına yol açıyor. Yüksek okul mezunu gençler, haklı olarak, kendi meslek alanları ile uzaktan yakından ilgili olmayan işlerde çalışmak istemiyorlar.

Mermercilik, meslek hastalıklarının yaygın olduğu bir iş koluy

Ayrıca Amasya Valisinin bahsettiği mermer işi, dünyanın en zor ve sağlık açısından kötü işlerinden biri. İşçiler günde 10-11 saat çalıştırılırlar, ağı mermer bloklarını taşımak zorunda kalırlar, mermer kesme işlemi yüksek gürültüde çalışan ve toz çıkaran makinalar tarafından yapılır, işçiler sürekli mermer tozu yutmak zorunda kalırlar. Mermer işçilerinde silikozis, işitme kaybı, bilişsel bozukluklar gibi meslek hastalıkları yaygındır. Benzer bir durum kot taşlama işçilerinde de vardı, bu işçiler silikozis hastalığına yakalanmaktaydılar, bu iş yasaklandı. Ama mermer işçiliği, taşlama işçiliği gibi insanları öldüren işler devam ediyor.

Bu nedenle Valinin dediği tür işlerde çalışmak isteyen insan sayısının az olması olağan.

Türkiye’de asgari ücret aylık 2 bin 825 lira, ortalama hane başı geliri aylık 4 bin lira. Ama patronların, yöneticilerin elde ettiği gelir yüzbinlerce lira. Siyasi iktidarın görevi, patronlarla işçiler arasındaki bu gelir uçurumunun azaltılmasını sağlamak. Ama son yıllarda Türkiye’de gelir eşitsizliği azalmak yerine giderek daha da artıyor. Ücretli çalışanların milli gelirdeki payı son bir yılda yüzde 39’dan yüzde 35’e indi. 

Vali, patronlar için ucuz işçi bulmaya çalışacağına, işçilerin sağlıklı koşullarda, eğitimine uygun, daha yüksek ücretler alabileceği işler bulması için çaba sarf etmelidir.



Bültene kayıt ol