Antikapitalist Çalışanlar: Sendikalar göçmen işçileri bir an önce üye yapmalıdır

18.08.2021 - 21:56

Antikapitalist Çalışanların çağrısı:

Son günlerde Suriyeliler ve Afganlar başta olmak üzere göçmenlere yönelik CHP ve İyi Partinin başını çektiği ırkçı linç kampanyası özellikle sosyal medyada sürdürülüyor.

Göçmenlerle ilgili yalan haberler Altındağ’da ırkçı bir saldırıya yol açtı.  Halkların kardeşliğine, barış ve huzur içinde bir arada yaşama iradesine yönelik bu kampanya, işçi sınıfını da bölmektedir. 

Dünyada 2 milyar işçi var, 180 milyonu göçmen işçi. Türkiye’de ise toplam 21 milyon işçinin 2 milyonu göçmen işçi. 

Türkiye’deki göçmen işçilerin 100 bini kayıtlı, diğerleri kayıt dışı çalışıyor. Aldıkları ücret asgari ücretin çok altında. Sigorta ve vergi ödenmediği için işverene maliyetleri, yerli işçilere göre ortalama yüzde 50 daha az. Suriyeli işçilerin kayıtlı çalıştırılması için hükümet işverenlere bazı kolaylıklar getirdi, ama işverenler hiçbir işçiyi kayıtlı çalıştırmak istemiyor, çünkü vergi ve sigorta ödemek zorunda kalacaklar. Geçici koruma kanununa göre işçinin kayıt olması için işveren başvurmak zorunda, bu kurda kuzuları teslim etmek gibi bir şey.

Türkiye’de iktidar ve patronlar göçmen işçilerin sömürülmesi için canla başla çalışıyor. Gelen göçmenler ilk dönemlerde kamplarda kalıyorlardı. Daha sonra kamplar kapatıldı, bunun sebebi göçmenlerin işçi olarak çalıştırılmasının önünü açmaktı. Çünkü kamplarda kaldıkları sürece göçmenler çalışamıyordu. 

Düşük işçi ücretleri, prim ve vergi ödememek bugün patronların en önemli rekabet avantajı. İşçi ücretlerinin düşüklüğü konusunda Türkiye Çin’i geçti. Bu korkunç sömürü düzeni, göçmen işçilerin sırtından sağlanıyor.

Kapitalizm, göçmen işçileri hem yerli işçilere nazaran daha ucuza çalıştırarak genel anlamda ücretlerin ve işçi haklarının kaybına yol açıyor, işçiler arasında rekabet yaratıyor hem de bu koşulların yarattığı ırkçılık üzerinden işçi sınıfını bölüyor. Bu şekilde kapitalist sistemin sürekliliği sağlanıyor.

Sendikalar göçmen işçilere çalışma izni verilmesi, sigortalandırılmaları, eşit işe eşit ücret verilmesi ve ırkçılığa karşı mücadele için harekete geçmelidir.

2 milyon göçmen işçinin örgütlenmesi önemli bir potansiyel. Bunun için ilk olarak bütün göçmen işçilere çalışma izni verilmesi konusunda hükümete baskı yapmak gerekir.

Son günlerde artarak devam eden ırkçı linçlere ve Altındağ’daki ırkçı saldırılara karşı sendikalar tavır almalıdır. Bütün bu yükselen ırkçılığın temelinde örgütlenme zafiyeti yatmaktadır. Göçmen işçilerle birlikte örgütlenmeliyiz, birlikte mücadele etmeliyiz.

Göçmen işçiler, işçi sınıfının bir parçasıdır.

Bütün göçmen işçilere çalışma izni verilsin.

Sendikalar göçmen işçileri üye yapsın.

Yaşasın işçi sınıfının birliği, kardeşliği.

Antikapitalist Çalışanlar

İletişim: 0554 4237407

[email protected]

facebook - twitter



Bültene kayıt ol