Hande Buse Şeker davasında yeniden duruşma yapılacak!

01.10.2021 - 00:16

İzmir Genç LGBTİ+ Derneği; Hande Buse Şeker’in öldürülmesi ile ilgili davanın, daha önce verilen kararın İstinaf Mahkemesi tarafından bozulması nedeniyle 7 Ekim’de yeniden görüleceğini açıkladı. Medyanın ve sivil toplum kuruluşlarının mahkemeye katılım sağlaması çağrısında bulundu.

2019 yılında İzmir’de polis memuru olan müşterisi tarafından kendi evinde öldürülen Hande Buse Şeker’in ve mağdur diğer trans kadınların davasının 26 Kasım 2020’deki karar duruşmasında yargılanan sanık, müebbet hapis cezasının yanı sıra toplamda 42 yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştı.

Cezanın yeterli olmaması sebebiyle başvurduğumuz istinaf sürecinin sonucunda, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi tarafından dosyada verilen hüküm bozuldu. Mahkeme; sanığa nitelikli kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talebimizi kabul etmezken cinsel saldırı, yağma ve yaralama suçlarından verilen cezaların artırılmasını istedi.

Öte yandan mahkeme, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının davaya katılmasını yasaya aykırı buldu. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun uyarınca kadın cinayetleri davalarına katılma hakkı ve sorumluluğu bulunan bakanlığın davadan uzaklaştırılması, trans kadınları kadın olarak görmeyen transfobik zihniyetin ürünüdür ve bu zihniyet nefret suçlarını beslemektedir.

7 Ekim 2021 günü saat 10.30’da İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılacak duruşmada Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği karar değerlendirilecek. Kamuoyunu, basın mensuplarını ve sivil toplum örgütlerini davayı takip etmeye çağırıyoruz.

 

7 Ekim

10.30

İzmir (Bayraklı) Adliyesi



Bültene kayıt ol