'Bu Noel, Beytüllahim sessiz olacak'

14.12.2023 - 11:21

Batı Şerialı film yapımcısı ve fotoğrafçı Nadir Mauge, Beytüllahim'deki Hristiyan Filistinlilerin üzerindeki baskıyı ve Gazze'ye yapılan saldırılar hakkında verdikleri kararı anlatıyor.

"Bu Noel'de geçit törenleri ya da kutlamalar olmayacak. Beytüllahim'deki Hristiyanlar, Gazze'ye yönelik saldırı devam ederken her şeyin normal seyrinde devam edemeyeceği mesajını vermeye karar verdiler.

Bunun bir etki yaratacağını umuyoruz. İnsanların dinlemesini sağlayacağını umuyoruz."

Aralık ayı başında bir grup Hıristiyan lider, Beyaz Saray'a bir mektup göndererek ABD'nin Gazze'de ateşkesi desteklemesi çağrısında bulundu. 

Beytüllahim'deki Evanjelik Lüteriyen Kilisesi Pastörü Rahip Doktor Munther Isaac'a basın tarafından bir cevap alıp almadığı soruldu. 

O da ABD'nin cevabının "BM'de veto oyu" olduğunu söyledi. "ABD kendi topraklarında Noel kutluyor ve bizim topraklarımızda savaş yürütüyor" dedi.

Nadir Mauge, Batı Şeria'da yaşamanın "arafta" yaşamak gibi olduğunu çünkü İsrail güçlerinin ve yerleşimcilerin saldırılarını artırmaya devam ettiğini söylüyor:

"Plan yapamıyorsunuz. Geleceğin neye benzeyeceğini bilmiyorsunuz. Günlük yaşam sekteye uğradı.

Ailem televizyon ekranına yapışmış durumda. Gazze'de tam olarak neler olduğunu bilmek istiyorlar. 

Hepimizi ekranlardan uzaklaştırmak için günlük yürüyüşler yapmaya karar verdik. Ama bir gün evimin yakınında yürüyordum ve bir patlama oldu. Nereden geldiğini bilmiyordum.

Şu anda içinde bulunduğumuz durum bu. Günden güne ne olacağını bilmiyoruz.

Askerler artık 7/24 tutuklama yapmaya geliyor. Güvenlik çok daha sıkı. Kudüs'e seyahat etmek bizim için neredeyse imkansız.

 İşler her zaman kötüydü. Temel insan haklarına sahip değiliz. Ama 7 Ekim'den bu yana daha da kötüleşti." 

Ancak Nadir, Batı Şeria'daki Filistinlilerin artan baskıya rağmen direnmenin yollarını bulmaya devam ettiğini söylüyor:

 "Bu kez farklı hissettiren bir şey, gelişmiş bir propaganda makinesine sahip olmasına rağmen, İsrail'in bu savaşı kazandığını düşünmüyorum. 

Burada, Batı Şeria'da Filistinliler umutsuzca seslerini duyurmaya çalışıyor. İsrail askerleri ya da yerleşimciler saldırdığında bunu belgeleyen pek çok Telegram sohbeti var.

Gençler TikTok videoları çekiyor.

Filistin direnişi de artık çok daha iyi bir medyaya sahip. Hepimiz sesimizi duyurmak ve İsrail'in yalanlarını bastırmak için çok çalışıyoruz."

(Socailist Worker)



Bültene kayıt ol