Batı Şeria'da İsrail devleti ve yerleşimcilerin şiddeti artıyor

28.11.2023 - 14:25

İsrail devleti ve siyonist yerleşimciler 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da yaklaşık 250 Filistinliyi öldürdü. 3 binden fazlasını tutuklandı. Kudüs yakınlarında yaşayan bir Filistinli artan baskıyı örneklerle anlattı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilere yönelik dehşette hiçbir zaman ateşkes ya da duraklama olmadı. İsrail ordusu geçtiğimiz Pazar günü Cenin kentinde düzenlediği bir baskın sırasında en az sekiz Filistinliyi öldürdü. Aynı gün Batı Şeria'nın başka bir yerinde üç kişiyi daha öldürdüler.

Bu cinayetlerle  birlikte 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da öldürülen Filistinlilerin sayısı 250'ye yaklaştı. İsrailli yerleşimciler de Filistinlileri öldürme ve onlara saldırma konusunda kendilerini giderek daha güvende hissediyor. İsrail ordusu, Salfit kenti yakınlarındaki Harris Köyü'nün girişinde Filistin araçlarına taş atan yerleşimcileri korudu.

Pazartesi günü Birin köyünde ordu sırayla evleri yıktı, arazileri ve çitleri buldozerlerle yıktı, zeytin ağaçlarını söktü ve bir su kaynağını tahrip etti. Bu saldırılar Batı Şeria genelinde yaşanan vahşetin örnekleridir. Yine de direniş karşılık veriyor.

İsrail ordusu, Cenin kentinde Filistinlilerin şiddetli karşı koyuşuyla karşılaştı. Direnişçiler, kenti işgal etmek için kullanılan İsrail askeri araçlarına ev yapımı bombalar yerleştirdi. Kudüs yakınlarında yaşayan bir Filistinli, artan baskı ve saldırganlık altında yaşamanın nasıl bir şey olduğunu şöyle anlattı:

"7 Ekim'den bu yana İsrail ordusu 3,000'den fazla kişiyi tutukladı. Nerede olduklarını bilmiyoruz. Hayatta olup olmadıklarını ya da işkenceyle öldürülüp öldürülmediklerini bilmiyoruz." 

"Ordu her gece kasabaları ve şehirleri işgal ediyor. Hiçbir şey bunu durduramıyor. Tamamen İsrail ordusunun kontrolü altındayız. Daha fazla insan tutuklanıyor ve her gün insanlar öldürülüyor."

"Ev yıkımları da var. Geçen hafta Doğu Kudüs'te ordu bütün bir binayı yıktı. Bedevi bölgelerinde daha fazla etnik temizlik var. Sessiz bir saldırı gibi hissediliyor. Bir köyden diğerine gidiyor ve onları zorla çıkarmaya çalışıyorlar. Onları Ürdün Vadisi'nden tamamen çıkarmak istiyorlar."

"İsrail ordusu Filistin Yönetimi'ni tanımıyor. Yolları istediği gibi kapatıyor. Ne isterse onu yapıyor." 

Filistinli, İsrail hükümetinin genellikle Filistin Yönetimi'ne verdiği "milyonları esirgediğini" de sözlerine ekledi: 

"Filistin Yönetimi, Batı Şeria'daki Filistinlilerin en büyük işverenlerinden biri ve İsrail'den para gelmediği için insanlar maaşlarını alamıyor.

"Okul yok," diye devam ediyor: "Filistin Yönetimi okulu Zoom üzerinden çevrimiçi yapmaya karar verdi, ki bu pek pratik değil. Birçok öğretmen ders vermeyi reddediyor ve maaşlarını istedikleri için grev yapıyorlar."

Batı Şeria'daki Filistinlilerin, İsrail devletiyle işbirliği yapan ve direnişi bastıran Filistin Yönetimi'ne karşı memnuniyetsizliği giderek artıyor.

İsrail tarafından alıkonulan Filistinlilerin serbest bırakılmasının ardından Batı Şeria'da düzenlenen gösterilerde birçok Filistinli, Hamas ya da diğer direniş gruplarının bayraklarını taşıdı. Filistin Yönetimi'nin ihanetlerle dolu uzun tarihi, Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin kurtuluş mücadelelerinde yeni bir liderlik arayışında oldukları anlamına geliyor.

(Socialist Worker)



Bültene kayıt ol