Fransa’nın Özdağları ve mecliste ırkçılık

04.11.2022 - 09:21

Fransız Parlamentosu’nda faşist milletvekilleri ırkçılık yaptılar. Marie le Pen Fransa’da faşist parti Ulusalcı Cephe’nin lideri. Bu parti 89 milletvekiliyle meclisin üçüncü büyük partisi. Gizlemedikleri bir göçmen düşmanlığı bu partinin üyelerinin temel motivasyon kaynağı.

Ulusal Cephe Milletvekili Grégoire de Fournas, söz konusu sözleri, milletvekili Carlos Martens Bilongo konuşurken ifade etti ve “Afrika’ya geri dönsünler” diye bağırdı. 

Bilongo, Jean-Luc Melenchon'un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin milletvekillerinden.

Bilongo meclisteki ırkçı tacizi Fransa'da doğduğunu ve bu ifadelerin "utanç verici" olduğunu söyleyerek eleştirdi. Irkçı vekil sözlerinin Bilongo’ya yönelik olmadığını söylese de özrü kabahatinden büyüktü. Deniz yoluyla Avrupa’ya göç etmeye çalışanları hedeflediğini söyledi. 

Başbakan Elisabeth Borne, mecliste "ırkçılığa yer olmadığını" belirterek bu sözleri kınadı. Bu açıklamalar mecliste bu ırkçı sözler yankılandığında gösterilen tepkiler elbette. Fournas ırkçı ifadeleri kullandığında Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet önce bu ifadelerin kimden geldiğini sordu. Ardından milletvekilleri "Dışarı! Dışarı! Dışarı!" diye bağırmaya başladı.

Irkçı vekil ise kendisi savunarak, "Avrupa'ya göçmenleri taşıyan gemiyi" kast ettiğini belirtti ve "yanlış anlaşılan yorumları nedeniyle" Bilongo'dan özür diledi.

Meclis Başkanı ise oturuma ara verdi.



Bültene kayıt ol