Berlin'de evler için 'kamulaştırma referandumu' düzenlendi

26.09.2021 - 23:31

Almanya'nın başkenti Berlin'de halk, kira artışlarına karşı binlerce konutun 'kamulaştırılması' önerisi için oy kullandı, sonuçlar yarın açıklanacak.

Berlin'de bugün yapılan genel seçimlerle aynı anda düzenlenen “kamulaştırma referandumunda” öneri kabul edilirse, 226 binden fazla apartman dairesi dev emlak şirketlerinin elinden alınarak kamuya devredilecek.

Referandum sonucu bağlayıcı değil, yerel hükümete tavsiye niteliği taşıyor. Ancak sonuçların hem yerel yönetim, hem de dev emlak şirketleri üzerinde baskı oluşturması hedefleniyor.

Berlin sakinlerinin kamulaştırmaya onay vermesi halinde bu oylama, sadece Berlin'de değil tüm Avrupa'da konut ve "kentsel dönüşüm" tartışmalarına başka bir boyut kazandırabilir.

Berlin, uzun yıllardır Avrupa'da kiraların en uygun olduğu başkent olarak öne çıkıyordu. Ancak son dönemde kentte kiralarda ciddi bir artış kayda geçti.

Berlin halkının kira krizine olan tepkisi bir halk hareketine dönüştü. Aktivistlerin imza kampanyası sonucu referandum talepleri karşılık buldu. Düzenleme kentte 3 binden fazla konutu olan özel şirketleri kapsıyor.

Anket sonuçları, Berlin halkının kamulaştırmadan yana olduğunu gösteriyor. Öte yandan Berlin sakinleri 'Evet' dese dahi, kamulaştırmanın hayata geçmesi için kentte yeni kurulacak yerel yönetimin onayına ihtiyaç var.

Kiralar donduruldu

Emlak şirketleri ve bazı siyasi partiler, örneğin Sosyal Demokrat Parti kamulaştırmaya karşı çıkıyor. Dünyada gelişmiş ülkelerin başkentlerinde yaşanan konut piyasası krizine olan öfkenin ne kadar büyük olduğunu göstermesi nedeniyle, oylama önemli. Berlin'deki kiralar geçen yılın Şubat ayında eyalet hükümetinin kararıyla beş yıllığına dondurulmuştu.

 



Bültene kayıt ol