DurDe, Esenler Otogarı’ndaki Suriyeli mültecilerle görüştü

Perşembe günü İstanbul ve Edirne’de eşzamanlı mültecilerle dayanışma eylemleri yapan Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe platformu, Esenler Otogarı’nda polis ablukasında tutulan Suriyelilerle görüşerek bir gözlem raporu hazırladı.

Rapor şöyleydi:

“İnsanca bir yaşam özlemiyle Avrupa’ya ulaşmak isteyen mülteciler, Türkiye-Yunanistan sınırını aşmak üzere dört gün önce yola çıktılar. Edirne’den Yunanistan’a ve oradan Avrupa’ya geçmek isteyen mülteciler, dört gündür polis tarafından engelleniyor. Edirne’ye giden yollarda polis ve jandarma tarafından ablukaya alınan Suriyeliler, zorla geri gönderilmek isteniyor. Birçoğu devlet güçleri tarafından darp ediliyor. Polis, otogardan sınır kapısına ulaşıma izin vermiyor. İstanbul’da Esenler Otogar’da Edirne’ye gitmek üzere yola çıkan sığınmacıların ise şehir dışına çıkmaları engellendi. Geçen hafta İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan bir genelge ile Suriyelilerin Türkiye içinde şehir değiştirmeleri yasaklandı.

4 gündür Esenler Otogar’da bekleyen sığınmacıların sayısının 4000’e ulaştığı bildiriliyor. Bu grup Suriyeli, Iraklı, Filistinli, Afganistanlı ve savaşların mağdur ettiği diğer Arap ülkelerinden gelen sığınmacılardan oluşuyor.

Sığınmacılar arasında çok sayıda kadın, yaşlı, çocuk ve hasta birey bulunuyor.

DSİP: “Sınırları açın, Suriyeli mültecilere özgürlük!”

Sığınmacıların üç temel talebi bulunuyor:

Sınırların açılması ve sınırlardan güvenli geçişlerin sağlanması.

Ekonomik varlıklarını sömüren ve yaşam haklarını tehlikeye atan insan kaçakçılarıyla mücadele edilmesi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin sığınmacıların taleplerinin yerine getirilmesi konusunda daha aktif çalışması.

Sığınmacılar talepleri yerine getirilene kadar otogardan ayrılmayacaklarını, artık kaybedeck hiçbir şeyleri olmadığını ve insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmek istediklerini ifade ediyorlar.

Türkiye’deki yaşam şartlarının zorluğunun onları Avrupa’ya sığınmaya zorladığını belirtiyorlar. Sığınmacıların Türkiye’de karşılaştıkları başlıca sorunları; çocukların ve gençlerin eğitimlerine devam edememesi, çalışma izinlerinin olmaması ve uygun ve bütçelerine uygun yaşanabilir evlerinin olmaması olarak zikrediyor.

Temel ekonomik ve sosyal haklarının garanti alınması durumunda Türkiye’de yaşamaktan memnun olacaklarını, ancak bu şartlarda daha fazla yaşamanın kendileri için çok zor olduğunu ifade ediyorlar.

DurDe mültecilere destek için yürüdü: “Hepimiz Suriyeliyiz, hepimiz Kürdüz”

Sığınmacıların Esenler Otogar’da bekledikleri alanın girişi dün öğle saatleri itibariyle kapatıldı. Daha önce alandan çıkmış olan ailelerin bölgeye girişine izin verilmiyor. Polis tarafından abluka altına alınan alanın dışında bekleyen çoğu kadın ve çocuk pek sığınmacı ailelerine ulaşmayı bekliyor.

Sığınmacılar sınırların açılmasından başka hiçbir istekleri olmadığını söyleseler de çok acil ihtiyaçları bulunuyor. Günde bir defaya mahsus verilmekte olan meyve suyu ve sandviçten oluşan öğünleri beslenmeleri için yeterli olmuyor. Bazı sığınmacılar da devletin verdiği kumanyaları yemeyi reddediyor. Bebeklerin süte ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Akşamları ise soğuyan havalarla birlikte battaniye ihtiyacı ortaya çıkıyor. Eylem alanında acil durumlar için ambulans bulunmakla birlikte sığınmacılar arasında tedaviye ihtiyacı olan çok sayıda hasta birey bulunuyor.

DurDe Platformu
17 Eylül 2015″

DurDe’den İstanbul ve Edirne otogarlarında eylem: “Sınırları açın, iltica haktır!”

(Röportaj) Suriyeli bir mültecinin hayatı: Irkçılık, sömürü ve yoksulluk…

DurDe aktivisti Gonca Şahin: “Mülteciler için açık kapı politikasına geri dönülmeli”

ilginizi çekebilir

DavidOkonyanArmenianGenocide2
Üç şehirde söyleşi: 110. yılında 24 Nisan
nehirden
İstanbul'da Filistin protestosu: “Maersk’a geçit yok, İsrail’e ambargo”
test
Şenol Karakaş ile perspektifler 3 | Sırrı Süreyya Önder, Çözüm Sürecine Saldırılar, 19 Mart Sonrası Hareketin Geleceği