Brezilya: Halk darbeye ve neoliberalizme karşı sokakta

Brezilya’da Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in görevden azledilmesiyle sonuçlanan sürecin ardından, sağcı yeni hükümet hem darbeye hem de Rousseff’in başlattığı neoliberal politikaların derinleştirilmesine karşı gösterilerle karşı karşıya.

Geçtiğimiz perşembe günü, Sao Paulo’da 20 bin kişi, evsiz işçiler hareketinin çağrısıyla düzenlenen gösteride, yeni kurulan hükümeti gayrimeşru ilan ederek yürüdü.

Devlet başkanının azledilmesinden sonra, başkan yardımcısı Michel Temer, 180 günlüğüne ülkeyi yöneteceği bir kabine kurdu.

Yeni hükümet, Rousseff’in başlattığı neoliberal programı yoğunlaştırma, özelleştirmeleri sürdürme, sosyal programları ve işçi haklarını budamanın yanı sıra baskıcı bir rejim kurmaya çalışıyor.

Temer, bunun için tamamı erkeklerden ve beyazlardan oluşan 23 bakan atadı. Bunların 7 tanesi, ülkenin petrol şirketi Petrobras’taki yolsuzluk skandalına karışan isimler.

15 Mayıs’ta yine Sao Paolo’da binlerce kişi sokağa çıktı. Göstericiler hem darbeyi hem de kemer sıkma tedbirlerini protesto ediyor. Ülkede 4 eyalette ise liselilerin okul işgalleri sürüyor.

ilginizi çekebilir

nehirden
İstanbul'da Filistin protestosu: “Maersk’a geçit yok, İsrail’e ambargo”
test
Şenol Karakaş ile perspektifler 3 | Sırrı Süreyya Önder, Çözüm Sürecine Saldırılar, 19 Mart Sonrası Hareketin Geleceği
rm
Şişli’de söyleşi: Roni Margulies’in polisiye edebiyatı