Öğrencilerin yüzde 77’si uzaktan eğitime katılamıyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı, 2020 Küresel Salgın Döneminde Uzaktan Eğitim İzleme ve Değerlendirme Raporu yayınlandı.

50 bine yakın öğrenci ile yapılan anket sonuçlarına göre, uzaktan eğitime katıldığını söyleyen öğrencilerin yüzde 23’ü tüm derslere katıldığını, yüzde 54’ü bazı derslere katıldığını, yüzde 13’ü Koronavirüs salgınında uzaktan eğitime katılamadığını belirtti. Buna göre uzaktan eğitim imkânından faydalanan öğrenci oranı sadece yüzde 23 oldu.

İlk ve orta dereceli eğitim kurumlarında toplam 18,2 milyon öğrenci örgün eğitim görüyor. Bu öğrencilerin 15,2 milyonu devlet okullarında okuyor.

Uzaktan eğitime katılamayan öğrencilerin gerekçeleri şöyle: öğrencilerin yüzde 1,5’inin televizyonu yok, yüzde 7,1’inin internete erişimi yok, yüzde 4,4’ünün öğretmenleri canlı ders yapmamış. Kısmen katılanların en önemli sorunu evde yeterince internet imkanının ve telefonun olmaması. Rakamlarla ifade edersek; 1,3 milyon öğrencinin interneti yok; 227 bin öğrencinin televizyonu yok; 9,5 milyon öğrencinin ise interneti ve telefonu yetersiz.

Yeni konuları öğrenemedik

Ders anlatım videolarını takip eden öğrencilerin yüzde 58’i yeni konuları ders anlatım videolarından öğrenemediklerini belirtti.

Ders anlatım videolarını takip eden öğrencilerin yüzde 51’i ders anlatım videolarının ilgilerini çekmediğini bildirdi. Videoları takip eden öğrencilerin yüzde 76’sı ders anlatım videolarından sonra tekrar yaptıklarını söyledi.

Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 76’sı EBA üzerinden canlı derslere katıldığını, yüzde 24’ü ise canlı derslere katılmadıklarını belirtti. Öğrencilerin yüzde 23,6’sı programlarındaki tüm derslere katıldıklarını, yüzde 53,3’ü programlarındaki bazı derslere katıldıklarını, yüzde 16,5’i televizyonu ve internete erişim imkânı olduğu halde canlı derslere katılmadıklarını bildirdi.

Aşı yoksa okul da yok

Uzaktan eğitimin yarattığı eğitimdeki eşitsizliklerin bir ölçüde de olsa giderilebilmesi ve yüz yüze eğitimin başlayabilmesi için öğretmenlerin ve diğer eğitim çalışanlarının acilen aşılanması gerekiyor. Bu konuda antikapitalist öğretmenler “aşı yoksa okul da yok” kampanyası başlattılar.

Sağlık Bakanlığı ise öğretmenleri aşılamada öncelik sırası bakımından askerler, devlet görevlileri ve polislerden sonraya koymuş durumda. Şimdiye kadar temin edilen aşı miktarına göre, öğretmenlere aşı sırasının gelmesi, bu öğretim yılı döneminde mümkün görünmüyor.

İmza kampanyası: Aşı yoksa okul da yok

ilginizi çekebilir

03caron1-superJumbo-v2
Öğrenciler ve işçi sınıfı
header-2
Devlet, asker, polis: Bunlar kimin için var?
15ler
Kemalizm ve sol arasındaki uçurum