Romanya’da halk yolsuzluğa karşı sokakta

Romanya’nın başkenti Bükreş’te, hükümet tarafından çıkarılan ve “yolsuzluk affı” olarak yorumlanan kararnameyi protesto için yaklaşık 150 bin kişi sokağa çıktı.

Protestoya konu olan kararname, “yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle” hapiste olan çok sayıda yetkiliye özgürlük getiriyordu.

Başkent Bükreş’teki protestoda bazı göstericiler, hükümet binaları önünde barikat kuran polisle çatıştı.

Göstericilerden bazıları yanlarındaki havai fişek ve sis bombalarını polise atarken, emniyet birimleri gruba göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdi.

Romanya’da iktidarda olan Sosyal Demokrat Parti’nin lideri Sorin Grindeanu, tepki çeken kararnamenin “cezaevlerindeki kalabalığı azaltmak için” gerekli olduğunu açıklamıştı.

Grindeanu’yu eleştirenler, Romanya liderinin, “yolsuzluktan hüküm giymiş müttefiklerini kurtarma amacı taşıdığı” görüşünde.

Çarşamba akşam saatlerinde başkent sokaklarına çıkan protestocular, “İstifa” ve “Hırsızlar” şeklinde slogan attı.

Protestoya konu olan kararname, bulunduğu makamı kullanarak yapılan yolsuzluğun ancak 44 bin euro’yu aşması durumda hapisle cezalandırılmasını öngörüyor.

Romanya genelinde protestoya katılanların sayısının 200 bine ulaştığı bildiriliyor.

(BBC Türkçe)

ilginizi çekebilir

1032549325_0_200_4000_2461_1920x0_80_0_0_6236174a843e223f4d23a2da51730c32
Ezilenlerin mücadelesinde yeni bir umut ışığı: Barış süreci
Progress-Pride-flag
Antalya 11. Onur Haftası başlıyor!
chp-istanbul-il-baskanligi-ablukada-nobet-suruyor-1
CHP’ye kayyım tartışmaları: Anayasaya aykırı, hayır!