26 Ocak 1944: Amerikalı insan hakları savunucusu Angela Davis doğdu

26.01.2017 - 07:52
Haberi paylaş

Angela Davis Amerikalı siyahların, insan haklarının ve savaş karşıtı hareketin en önemli temsilcilerinden biridir. 1970 yılında siyah bir tutuklunun Kaliforniya'daki bir mahkeme salonundan kaçırılma girişimine adı karıştırıldı. O zamanlar genç bir yüksekokul öğretmeni, Komünist Partisi üyesi, kadın ve insan hakları savunucusu olan Angela Davis, FBI'ın "en fazla aranan 10 kişi" listesine girdi. Tutuklandıktan sonra 16 ay hapiste kaldı, medya tarafından yargısız infaza uğratıldı.

Angela Davis, orta sınıfa mensup siyah bir ailenin çocuğu olarak 26 Ocak 1944 tarihinde Birmingham/Alabama'da dünyaya geldi. Henüz 15 yaşındayken "American Friends Service Committee" bursunu kazanarak, New York'ta "Little Red School House" olarak tanınan bir özel okulda eğitim aldı ve marksizmle ilk defa burada tanıştı.

1961 tarihinden itibaren Waltham/Massachusetts'teki Brandeis Üniversitesi'nde Fransız Dili ve Edebiyatı okumaya aşladı; 1962 yılında Sorbonne'da okumak üzere bir yıllığına Fransa'ya gitti.

1960 yılında ve takip eden yıllarda Birmingham'da siyah insan hakları savunucularına karşı çok sayıda bombalı suikastlar düzenlendi. 1963 yılında Birmingham baptist kilisesine Ku Klux Klan örgütünün yaptığı bir kundaklama sonucu çıkan yangında, Angela Davis'in de tanıdığı dört kız çocuğu öldü.

Brandeis Üniversitesi'nde Herbert Marcuse'dan ders aldı ve onun aracılığıyla felsefe ve sosyoloji okumak üzere 1965 Eylül'ünde Frankfurt (Main) / Almanya'ya gitti. Diğer hocaların yanı sıra Adorno ve Horkheimer'ın derslerine katıldı. Frankfurt'da Sosyalist Alman Öğrencileri Birliği'ne (SDS) katıldı ve Vietnam savaşı karşıtı eylemlerde aktif olarak rol aldı.

Amerika'da siyahların mücadelesi giderek güçlenmeye başlayınca, 1968 yılının Ağustos ayında Amerika'ya döndü. Burada Student Nonviolent Coordinating Committee'ye (SNCC) katıldı ve kısa bir süre sonra Kara Panterler Partisi'nin üyesi oldu. 1968 Haziran'ında ABD Komünist Partisi'nin siyahlar hücresi Che-Lumumba-Club'a üye olarak katıldı.

Davis, Herbert Marcuse ile birlikte San Diego'daki Kaliforniya Üniversitesi'ne gitti ve 1968 yılında tahsilini tamamladı. Doçent olarak işe ancak mahkeme kararı ile başlayabildi; fakat Komünist Partisi üyesi olduğu açığa çıkınca, 1970 yılında işten atıldı. Parti üyeliği SNCC'de de sorun olunca, oradan da ayrıldı.

Angela Davis, Kara Panterler Partisi üyesi olan ve 18 yaşından bu yana hapis yatan George Jackson'a hapishane koşullarını anlatan bir kitap yazmasını önerdi. O da "Soledad Brother" adlı kitabı kaleme aldı. Ağustos 1970'de Jackson'ın kardeşi Jonathan, ağabeyini kurtarmak için mahkeme salonuna silahlı bir saldırıda bulundu. Çıkan çatışmada dört polis öldü. Silahlar Davis'in adına alındığı için, saldırı silahlarını temin etme suçu Angela Davis'e yüklendi.

Bunun üzerine FBI Davis'i "Amerika'nın Aranan On Tehlikeli Suçlusu" listesine aldı. Birkaç hafta sonra tutuklandı. Terörizme destek verdiği suçlamasıyla hakkında idam cezası istendi. Tutuklanmasına karşı Amerika dışına da taşan dünya çapında bir protesto eylemi başladı. İki yıl sonra, 4 Haziran 1972'de tüm suçlamalardan beraat ederek cezaevinden çıktı. Angela Davis bugün dahi Amerika'nın en tanınmış siyasi tutuklusu olarak bilinmektedir.

1975 - 1977 yılları arasında Claremont College'de Afroamerikan derslerini, daha sonra da San Francisco Devlet Üniversitesi'nde, Kadın ve Ahlak dersleri verdi.

1980 ve 1984 seçimlerinde Komünist Partisi adayı olarak Amerika başkan yardımcılığına aday oldu. 1991 yılında diğer solcu arkadaşları ve eski komünist parti üyeleriyle "Demokrasi ve Sosyalizm Yazışmaları Komitesi"ni kurdu. Angela Davis kendisini komünist olarak tanımlamaya devam ediyordu.

Son yıllardaki en dikkat çeken ve saygı gören çalışması "Hapishaneler - Endüstriyel Komplex" dir. Bu çalışmasında Davis, Amerika'daki cinsiyet, ırk ve sınıflara yapılan baskıların uluslararası boyutunu ele almıştır. Burada, 2003 yılında yayınlanan Are Prisons Obsolete? kitabında olduğu gibi, demokrasi savaşının, kölelikten arta kalan koşulları sosyal yaşamda nasıl başarıya ulaştıracağı konusunda düşünceler geliştirmiştir.

Angela Davis, Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz'da profesör olarak çalışmaktadır. Ayrıca "Ölüm Cezasına Hayır" kampanyasının da sözcülüğünü yapmaktadır.

Davis son olarak Trump'a karşı milyonlarca kişiyi sokağa döken kadın yürüyüşlerinde yer alarak direniş çağrısı yaptı.

Angela Davis'ten tabanda ve işyerlerinde Trump'a direniş çağrısı

Bültene kayıt ol