21 Kasım 1920: Mardin'in “çakma” kurtuluş günü

21.11.2016 - 06:17
Haberi paylaş

Mardin'de her yıl 21 Kasım'da kutlanan "Kurtuluş Günü"nün aslında var olmadığı ortaya çıktı. 91 yıl kutlanan çakma "Kurtuluş Günü", birkaç yıl önce Belediye Meclisi kararı ile değiştirilerek "Onur Günü" yapıldı. "Kurtuluş günleri" Türkiye genelinde kriz yaratmaya devam ediyor. Kimi şehirlerde kurtuluş günü canlandırmalarında düşman kılığına girecek oyuncu bulunamaması, önemli bir kriz unsuru.

Uzun bir zamandan beri tartışılan Mardin'in kurtulup kurtulmadığı sorununa, Mardin Belediye Meclisi son noktayı koydu. Belediye Meclisi, Türk Tarih Kurumu'ndan da Mardin'in hiçbir zaman işgal edilmediği ve düşman işgalinden de kurtulmadığını onaylattıktan sonra, "Kurtuluş Günü"nü kaldırma kararı aldı. Belediye Meclisi, "Kurtuluş Günü"nü 2011'den beri "Onur Günü" olarak sembolik törenle kutluyor. "Onur Günü" ile kastedilenin ne olduğu henüz anlaşılamadı.

Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu da, kentlerinin işgale uğramadığını ve böyle bir günü düzenlemenin de anlamsız olduğunu belirterek, 2010 yılında, Türk Tarih Kurumu'ndan aldıkları cevap üzerine 91 yıldır kutlanan "Kurtuluş Günü"nü oy birliğiyle kaldırdıklarını açıkladı. Türk Tarih Kurumu'ndan alınan bilgilerin doğruluğu tartışmalara neden olurken, Mardin Saltuklu Üniversitesi'nden her ne kadar düşman işgaline uğramamışsa da, şayet uğramış olsaymış Mardin'in mutlaka güçlü bir direniş sergileyeceği yönündeki bilimsel açıklaması yüreklere su serpti.

Kurtuluş günlerinde daha önce de çeşitli krizler yaşanmıştı. Temsili düşman rolü yapacak oyuncu bulunamaması en önemli kriz nedeni olarak birinci sıradaki yerini korurken, kimi şehirlerde düşman işgali döneminde hayat şartlarının şimdikinden daha iyi olduğu gerçeği ise kafalarda kurtuluş günlerinin gerçekten kurtuluş günü olup olmadığı şeklinde soru işaretlerinin doğmasına neden oluyor.

Bültene kayıt ol