Erdoğan kabinesi ekonomide güvensizlik yarattı

10.07.2018 - 11:22
Haberi paylaş

Yeni kabine açıklanır açıklanmaz dolar yukarıya fırladı. Erdoğan yönetimi ilk gününde küresel sermayeden güven oyu  alamazken, seçim öncesi yaratıkları istikrarsızlık devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta 4.72'ye kadar yükselen Dolar/TL  kuru, Çarşamba günü düşüşe geçerek haftayı 4.57 seviyesinden tamamlamıştı. Piyasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni kabinesini ve özellikle Maliye ve Hazine Bakanlığı'na getireceği ismi beklemesiyle birlikte kur 4.59 civarında kaldı.

Dolar/TL, Erdoğan'ın kabineyi açıklamasının ardından yüzde 3.7 yükselerek 4.74 seviyesini gördü. Daha sonra gerileyen kur 4.70 civarında dalgalanıyor.

Küresel piyasaların açıkça güvensizlik mesajı vermesinin birbirine bağlı üç nedeni var:

- 703 no'lu KHK ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başkan ve başkan yardımcılarının atamasına ilişkin yetkiler Cumhurbaşkanı'na verildi. TCMB başkanının görev süresi beş yıldan dörde indirilirken, yardımcıları başkanın önerisine başvurulmadan atanabilecek. Küresel finans çevreleri, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını sağlanacağı yönünde bir adım beklerken, tam tersi oldu.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olmasına ilk tepki doların yukarıya fırlaması oldu. Ekonominin Albayrak'a teslim edilmesini doğrudan Erdoğan'ın kontrolü olarak yorumlayan küresel sermaye, seçim öncesi bu yöndeki açıklamalardan dolayı Türkiye'den kaçışa başlamış ve TL hızla değer kaybetmişti. 

- Küresel finans çevrelerinin faiz artırımı yönündeki beklentilerinin karşılanmayacağı ihtimalinin güçlenmesi, Erdoğan yönetimine güvensizlik kartının kaldırılmasında etkili oldu. Eski hükümetin ekonomi sözcüleri TCMB'nin yeni bir faiz artırımına gideceğini söylerken, Binali Yıldırım yeni kabinenin önceliğinin faizleri indirmek olduğunu söylemişti.  

Yeni kabinenin ekonomik programı henüz ortaya çıkmadı fakat çarkı döndürmek için yabancı sermayeyi çekmek, aynı anda rekor seviyelere ulaşan faizleri indirmek ve yüksek enflasyonla da mücadele etmek zorunda olan Erdoğan yönetimini zor günler bekliyor.

Şahinlerin kabinesi

Yeni kabine ve işçiler

Yeni kabinede ekonomi Berat Albayrak'a verilirken ilgili bakanlıklar, devleti şirket gibi yönetecek Erdoğan'a bağlı bürokratlardan ve patronlardan oluşuyor. Emekçilerin ve doğanın çıkarlarını savunabilecek tek bir isim yok.  

-  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Cumhurbaşkanının eski baş danışmanı.

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Karon Mühendislik şirketin CEO'su, eski TOBB ve DEİK yöneticisi.

- Çevre ve   Şehircilik Bakanı Murat Kurum: TOKİ bürokratı, eski Emlak GYO genel müdürü.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: Eski İBB ve EPDK bürokratı.

- Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turan: Eski karayolları genel müdürü ve Danıştay üyesi.

- Turizm Bakanı Mehmet Ersoy: ETS tur, Voyager oteller grubu ve Atlasglobalin sahibi.

- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Turkcell, BİM ve Albaraka Katılım Bankası’nda yönetim kurulu üyeliği yapmış bir şirket yöneticisi.

- Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı: Özellikle banka ve finans alanında çalışmış bir ekonomist ve KADEM yöneticisi.

TÜSİAD bir an önce “kemer sıkma” istiyor

Bültene kayıt ol