Cumhur ittifakında 'af' anlaşmazlığı devam ediyor

04.06.2018 - 13:27
Haberi paylaş

AKP-MHP arasındaki af anlaşmazlığı devam ediyor. Affa karşı çıkan Başbakan Binali Yıldırım'a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yanıt verdi. 

Erdoğan ve AKP'li bakanların "gündemimizde yok" açıklamalarına rağmen ortakları Devlet Bahçeli, "af konusunda geri adım atmayız" dedi

MHP'nin mafya lideri Çakıcı gibileri merkezine koyan kısmi  af önerisine en son karşı çıkan AKP'li, Binali Yıldırım oldu.

Yıldırım, “Bu konuda görüşümüz çok açık ve net: Gündemimizde af yok. Kaldı ki seçim öncesinde böyle bir imkan da yok. Af için Meclis’in beşte üçünün onayı gerekli. Bu da 330 vekil demek. Seçime günler kala bu mümkün değil. Fakat yanlış anlaşılmasın, biz çıkarmak istiyoruz da Meclis zor demiyoruz. Bizim gündemimizde böyle bir konu yok. Kader mahkumu diye bir söz dolaşıyor. İçeriği nedir belli değil. Bahçeli gündeme getirince bu konuyu kendisiyle de konuştum. Diyor ki “Demirtaş’ı kast ederek bazı partiler böyle bir kampanyaya giriştiyse biz de ülkeye faydası olanları affedelim. Ama şunu da ekledi, biz hükümete çağrıda bulunduk karar sizin!" demişti.

İki haftadır bir çok kez af önerisini yineleyen Bahçeli, Yıldırım'ın açıklaması sonrası yapılan "Bahçeli geri adım attı" yorumlarına  “Parti olarak görüşümüzü paylaştık. Kendisi de bize düşüncelerini aktardı. Ama bizim aftan vazgeçtiğimize yönelik hiçbir ima, yorum veya açıklamamız olmadı... Hükümet gündemimizde yok diyor, affı gündeme almak zor değil, bunun için sadece müşfik ve şefkatli bir teşebbüs yetecektir. Af çıkarılmalıdır, Türkiye önemli ve birikmiş bir sorununu bertaraf etmelidir” yanıtını verdi.

Bahçeli, hükümetten bayram öncesi kısmi af çağrısı yapmasını istemişti. MHP'nin af önerisi politik mahkumları ve OHAL tutuklamalarını kapsamıyor.

Öte yandan Cumhur İttifakı'nın küçük ortağı BBP de affa karşı çıkarak AKP'nin görüşünü savunuyor.

'Allah Bahçeli'yi affetsin'

Bahçeli'nin kısmi af konusundaki ısrarına yanıt veren tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Twitter'dan şunları söyledi:

"Allah Bahçeli’yi affetsin. Bayağı günah biriktirdi çünkü. Şu anda adil bir yargılama yapılmadığı için suçlanan, ceza alan yüz binlerce insan için mutlaka iyileştirici, onarıcı ve adaleti sağlayan düzenlemelere ihtiyaç var. Bu bir af mı olur, başka yasal düzenlemelerle mi yapılır bunu tartışmak gerekir mutlaka. Ama bu konuda bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğu ortada. Bunun sınırını da MHP gibi mafya sever bir parti belirleyemez elbette."

Cumhur ittifakında af bölünmesi (Volkan Akyıldırım)

AKP-MHP: Kusursuz bir ittifak mı?​ (Şenol Karakaş)

 

Bültene kayıt ol