ABD ile gergin görüşme

12.02.2018 - 20:31
Haberi paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Ankara ziyareti öncesinde Türkiye ile ABD arasında gerginliği arttıran gelişmeler oluyor. ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG)’ye bütçeden 550 milyon dolar ayırdığı ortaya çıkarken, Ankara’da ABD Büyükelçiliği’nin bulunduğu caddenin adını “Zeytin Dalı” olarak değiştiriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson 15 Şubat Perşembe günü, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Ankara’ya geliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ziyaret öncesinde “ilişkilerimiz çok kritik noktada” açıklaması yaptı. Çavuşoğlu,"ABD'den beklentilerimiz açık ve nettir. Artık biz vaat istemiyoruz, somut adımlar istiyoruz. Belli konuları konuşabilmemiz için kaybolan güvenin tesis edilmesi gerekiyor. Türkiye hiçbir dostuna yanlış yapmaz. Ama ABD'den çok ciddi yanlışlar gördük. ABD bize verdiği sözleri tutmamıştır. Halkımızın da biz yöneticilerin de güveninin kaybolması doğaldır. Artık söz ve vaat değil, somut adımlar istiyoruz. Tillerson'dan bunu isteyeceğiz. İlişkilerimiz çok kritik bir noktada. Ya ilişkileri düzelteceğiz ya bu ilişkiler tamamen bozulacak” dedi.

ABD’den SDG’ye 550 milyon dolar

Anadolu Ajansı’nın Pentagon’dan elde ettiği belirtilen bütçe tasarım belgesine göre ABD’nin ABD, 2018 mali yılında toplam 1,8 milyar dolar ayırdığı "DEAŞ karşıtı operasyonlar kapsamında Irak ve Suriye’de eğit-donat programına" 2019 mali yılı için 1.4 milyar talep etti. Bu belgeye göre, Türkiye’nin karşı çıktığı SDG’ye ayrılan bütçe 2018 bütçesinde 500 milyon dolar iken, 2019 bütçesinde 550 milyon dolara çıktı. Bunun da ABD ile görüşme öncesinde taraflar arasındaki gerginliği yükseltmesi bekleniyor.

Büyükelçilik önündeki caddeye “Zeytin Dalı” ismi

Ankara’da bulunan ABD Büyükelçiliği’nin önünden geçen Nevzat Tandoğan Caddesi’nin adı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın önerisi ile değiştiriliyor. Caddenin adı Afrin’e dönük operasyonun adı olan “Zeytin Dalı” olacak.

Bültene kayıt ol